söndag, april 13, 2008

"Jag vaknar varje dag och tycker att det är otroligt kul med EU..."

Idag tog jag en paus i pluggandet och lyssnade på Eva-Britt Svensson, EU-parlamentariker (v) på Smålands nation. Hon pratade på temat Feminism och EU, då feminismen är det hon jobbar mest med i EU. Jag har lyssnat på henne tidigare och slås av den otroliga entusiasm hon visar inför sitt arbete. Hon menade att hon vaknar upp varje morgon och tycker att det är otroligt roligt att jobba med EU-frågorna. Jag är fruktansvärt imponerad av detta, att hon, precis som Jens Holm och tidigare Jonas Sjöstedt och övriga EU-parlamentariker vi har haft, har kraft att lägga ner så mycket tid på att arbeta i en organisation som vi inte ens vill vara medlemmar i!

Eva-Britt jobbar i utskottet för kvinnors rättigheter och i det näst intill heliga utskottet för den inre marknaden. Kvinnoutskottet har låg status i EU (inte så oväntat) och dess frågor hamnar alltid sist på dagordningen på sessionerna i Strasbourg. Dessutom har de begåvats med en galen man från Storbritannien som ledamot i utskottet, vars mål är att motarbeta "de manshatade lesbianerna"... De flesta av kvinnoutskottets ledamöter kommer inte på mötena, utan prioriterar andra frågor som de anser vara viktiga. Eva-Britt befarade att utskottet inte kommer att finnas kvar i under nästa mandatperiod (som börjar hösten 2009). Sedan utvidgningarna har det blivit svårare att driva kvinnofrågor i parlamentet, vilket Eva-Britt menade kanske berodde på att många av de nya länderna har en stark katolisk inriktning på sin familjepolitik. Många av de andra vänsterpartierna vi samarbetar med i GUE/NGL-gruppen har en politik som vi inte skulle kalla feministisk, framförallt vad gäller prostitution, så Eva-Britts arbete i parlamentet handlar även om att diskutera med deras representanter för att sprida vår feministiska politik i våra systerpartier i Europa, och även i resten av världen.

Eva-Britt hann även med att säga några ord om Lissabonfördraget. Vänsterpartiet driver just nu kampanjen "Fråga Folket!", som propagerar för en folkomröstning om det nya EU-fördraget. Detta fördrag är samma som tidigare har röstats ner i Frankrike och Holland, det har bara ändrats lite ord här och där. Det flyttar otroligt mycket mer beslutandemakt till EU, och öppnar upp för att kunna flytta ännu mer makt. Absurt. Det krävs 3/4 för att rösta ner det i Sveriges riksdag. Det räcker att vi och sossarna röstar emot så är det klart. Eftersom EU på senare tid har avgjort domar till våra kollektivavtals nackdel, ställer vi vårt hopp till att fackföreningsrörelsen förmår att få sossarna att rösta emot fördraget i riksdagen.