tisdag, januari 12, 2010

Bygg fler bostäder!Min jobbdag är idag förlagd till universitetets Arrival Day på AF-borgen. Alla internationella studenter (freemovers och bytisar) anländer på samma dag och blir omhändertagna på AF-borgen. Här registreras de på sina kurser och får tillgång till sina bostäder. Om de har fått någon bostad, det vill säga. En hel del av studenterna som kommer hit har inte fått några bostäder, utan har åkt till Lund utan att veta var de ska ta vägen. Lund har ingen bostadsgaranti, som många andra universitet i landet. Vi har helt enkelt inte möjlighet att ha det, för vi har för få bostäder! Därför får många internationella studenter köa till de ca 130 lediga lägenheter som finns att tillgå från International Housing Office. Tack och lov kommer färre studenter på vårterminen, och det ser ganska bra ut än så länge. Det tar lång tid att bli registrerad och få ut nycklar, och under tiden pågår seriöst mingel och telefonnummer-utbytande i Lilla Salen...!

LUS, Lunds universitets studentkårer, kommunen och universitetet, har under de senaste åren utvecklat och förbättrat bopoolen.nu, där privatpersoner kan annonsera ut lediga soffor, rum eller lägenheter. Många studenter blir på så sätt hänvisade till privata hyresvärdar, där kontrakt och överenskommelser inte alltid går rätt till. Jag pratade precis med en brittisk student som blivit utkastade från sitt hyrda rum, med ett kontrakt utan uppsägningstid i handen. Det är en skam för Lund att vi hänvisar internationella studenter till privatpersoners "godhet", eller vilja att tjäna pengar på en ohållbar bostadssituation.

Vi kommer ihåg hur det såg ut inför förra höstterminsstarten, i septemer 2009. Studenter som tältade på LTH, överfulla vandrarhem, folk som tvingades ge upp och åka hem - med dåliga minnen från Lund och Sverige. Vi vet att det kommer att se likadant ut inför nästa höst, när de stora ungdomskullarna 90:orna och 91:orna kommer till universitetet (90:orna efter att ha gjort lumpen eller jobbat på McDonalds ett år).

Det finns bara en lösning på bostadsbristen - bygg fler bostäder!