tisdag, maj 01, 2012

Siste april går över till 1 maj - Lund klarar allt!

Morgonen den 1 maj. Jag är tidigt uppe, ska hinna med två olika typer av första maj-firande idag. Först studenternas rektorsuppvaktning på universitetsplatsen kl 12, för fjärde och sista gången som deltagare. Och sedan Vänsterpartiets första maj-tåg från Stortorget kl 15, med tal av riksdagsledamot Josefin Brink. Efter det lite efter-första-maj-öl med socialdemokraterna och demokratisk vänster (även om öl inte känns så lockande idag...). Det är en del förberedelser kvar att göra inför firandet, som jag skulle gjort igår men på grund av mer sisteapril-firande än jag tänkt, istället får göra idag.

Igår var det siste april och valborg*. Östra Mårtensgatan och Mårtenstorget var ingen rolig syn idag strax efter klockan 8. Drivor, bokstavligen, av McDonald's påsar och pappersmuggar. Vår partilokal ligger precis vid Mårtenstorget och jag har kunnat följa uppstädningen, som går snabbt och effektivt. Lund klarar det här! Stadsparken har jag inte sett än, den ska städas redan på valborgskvällen, inför elden på kvällen och socialdemokraternas tal där idag vid lunch.

Lund är plasten för "Sveriges största spontanfest". Varje år den 30 april samlas tusentals personer (20 000 enligt sydsvenskans rapporter idag), studenter och andra, i Stadsparken för picknick, fest och tyvärr alldeles för stora mängder alkohol alldeles för tidigt på dagen. Folk samlas redan tidigt på morgonen och brer ut sina filtar. Vid 15-tiden ebbar det ut lite, folk går vidare för att äta riktig mat och många återsamlas sedan på nationernas stora sisteapril-fester. Dagen efter ser stan ut som ett slagfält.

Men vi fixar det! Lund klarar av det stora siste april-firandet. Trots att det inte finns någon arrangör för festligheterna, storsatsar kommunen år efter år, för att hålla säkerheten på högsta nivå, dela ut vatten och städa under och efter firandet. Dessutom stänger Systembolaget, på polisen och socialförvaltningens begäran, för att på så sätt minska tillflödet av alkohol under dagen, och stora delar av Stadsparken är avstängda för att minska skadegörelse på växter och fontäner. Visserligen kostar det rejält med pengar (700 000 kr), men sett ur en realistisk synvinkel har vi inget annat val. Festen finns, folk kommer hit, och då gäller det att samordna alla de resurser som finns för att hålla ställningarna. Och kommunen lyckas fantastiskt bra. Lund klarar allt!  


*"Siste april" är firandet på dagen med picknick, "valborg" firandet på kvällen med eld och sång, tycker jag.