tisdag, juli 01, 2014

Almedalen, dag 3, tisdag

- Sveriges Förenade Studentkårer: "Att vara en internationell högskola är inte samma sak som att ha färeläsningar på engelska". 
- Socialdemokraternas ekonomiska seminarium, på biografen Borgen högst upp på Hästgatan. Den franska ekonomen Thomas Piketty var inbjuden. Han har blivit uppmärksammad som en superstjärna innan och under Almedalen, tack vare sitt sätt att räkna på ekonomiska skillnader i samhället. 
- Svenska kyrkan: "Social hållbarhet - vad håller ihop Sverige. En diskussion i domkyrkan om möten och mångfald.
- Svensk elitfotboll: "Våldet får aldrig segra - om fotbollens utmaningar och möjligheter". Representanter från klubbar och fans menade att det fortfarande finns saker att jobba med efter dödsmisshandeln i Helsingborg i våras. Det är framförallt bortaresorna, som skulle behöva strukturerad upp, och läktarkulturen, med fokus på bengaler/pyroteknik.
- Socialdemokrater för Tro och solidaritet: "Romer och fattiga EU-migranter - ett gemensamt ansvar". Alla var rörande överens om att EU-migranter måste tas emot med solidaritet och respekt, möten mellan olika grupper framhölls (väldigt få svenskar verkar känna en rom) och såklart utbildning. 

På eftermiddagen var det det årliga Science Slam i Öresundshuset, denna gång med tävlande forskare från både Lund och Malmö!  I stannade bara på de första två presentationerna och gick sedan vidare till Özz Nujens showpå Gutavallen. Den hölls samtidigt som Jimmie Åkessons (sd) tal, och lockade 6000 personer (!) mot Åkessons 2500. Väldigt bra! 

Kvällen avslutades på teater på Wisby Strand. Uppsala stadsteater bjöd på en uppsättning av "Min vän fascisten" en otroligt rolig politisk musikal. Perfekt avslutning!