tisdag, juli 08, 2014

Almedalen, dag 6, fredag - sista dagen i Almedalen

Vänsterpartiets dag!

- Uppsala universitet: "Mod och civilkurage som förändrar världen", samtal med antropologen Brian Palmer, som menade att folk förmodligen skulle ha större förtroende för politiker om politikerna tog lite fler personliga risker.
- Swepsa (statsvetenskapliga förbundet): "Spelar samhällsvetenskapen någon roll". När väldigt många redan hade lämnat Visby så fanns det plats för oss vanlig dödliga att gå på statsvetenskapliga dagen. Första passet handlade om samhällsvetenskapliga ämnen i och kring politiken. En intressant diskussion fördes om statsvetaren i skärningslinje mellan forskare, expert och "politiker"/opinionsbildare. Dessutom lyftes bloggar som Politologerna och Ekonomistas fram som arenor som har gjort forskningen mycket mer tillgänglig.
- Swepsa: "Vägen till toppen? Ledarrekrytering och karriärism i partier". Andra passet på statsvetardagen (efter en halvtimmes paus i det fantastiska fredags-vädret), med några statsvetare och tre tidigare politiker (Lotta Hedström, mp, Tomas Bodström, s, Lars Leijonborg, fp). Det mest intressanta var diskussionen om förändringen i synen på ledarskap inom miljöpartiet under deras relativt korta tid som parti.

Efter lunch hängde jag på Vänsterpartiets seminarium i tältet i Almedalsparken, om landsbygdspolitik och en diskussion om läget på arbetsmarknaden med representanter från Kommunal, SEKO och hotell/restaurang.

Eftermiddagen spenderade vi utanför seminarie-världen. Utbudet på fredagen var minst sagt knapert och vi passade istället på att se några av utställningstälten i hamnen (det finns massor). Först Svensk kärnbränsles enorma nåt M/S Sigrid med sin fina utställning (om kärnbränsle...) och sedan utställningen av kompakta bostadshus. Ett glas vin hanns med innan vi begav oss till parken för Vänsterpartiets tal, följt av "Popvänsterns" efterfest. Vi avslutade dagen i domkyrkan med Nikodemussamtalet om drivkrafter, där Jonas Sjöstedt intervjuades.

Om jag är nöjd med min Almedalsvecka? Jajamensan!

På lördagen åkte vi till Ojnareskogen och Fårö. På söndagen packade vi ihop tältet och åkte hem.