onsdag, juli 06, 2016

Almedalen 2016 dag 2, tisdag

Det här var vad jag hann med att se och höra på Almedalsveckan igår, tisdag:

- "Så får vi fart på energiomställningen". Naturskyddsföreningens generalsekreterare frågade ut Vattenfalls vd. Lite om brunkol, men mest om sol, vind och vatten. 
- "FNs framtid - ny generalsekreterare, förändrad värld". Diskussion mellan bland annat kabinettsekreterare på UD, visselblåsaren Anders Kompass och FN-förbundet. FN får en ny generalsekreterare nästa år och Sverige pressar på för öppenhet i processen. Krav på visionärt och moraliskt ledarskap.

Snabb tur till Svensk kärnbränsles båt Sigrid. Ett måste på Almedalen. Det här året har hon flyttat till en annan del av hamnen, längre bort från de stora glasscaféerna. 

- "The end of the western world". Dagens Nyheter bjöd in till höjdarseminarium med journalisten Ann Applebaum, Estlands president, Polens förre utrikesminister och såklart Carl Bildt. Det var diskussioner om Ryssland och USA. Seminariet filmades, finns nog på DN.se 
- "Är vårt dricksvatten hotat?" Snabb tur för att lyssna lite på vad dricksvattenutredning kom fram till, om starkare skydd för vattentäkter. Stannade inte på hela. 
- "Ett modernt totalförsvar - hur säkrar vi helheten?". Överbefälhavaren, försvarsministern och inrikesministern på samma ställe. Antalet SÄPO-vakter gick inte att räkna. Uppenbart att behovet av att återinföra någon form av värnplikt är stort, speciellt för den allmänna krisberedskapen.
-"Innobattle" i Öresundshuset, där Lunds kommun håller till. Innobattle är en ny typ av tillställning, där företag eller organisationer presenterar nya idéer inför en jury och publiken. Tre idéer presenterades: Om hur bygga skolor, om kameror i äldrevården och om datorspel för geologiundervisning. Det sistnämnda vann. 
- "Science slam" i Öresundshuset. Klassiker numera. Unga forskare presenterar sin forskning på ett underhållande sätt under några minuter. Publiken avgör vinnaren. 
- "Sverige och FNs säkerhetsråd". Utrikesministern berättade om Sveriges kampanj och vad vi vill arbeta med i säkerhetsrådet samt fundera lite om hur arbetet i rådet ska förankras i riksdagen och hos befolkningen.

- Stefan Löfvens tal i Almedalsparken 
- Uppsala universitets mingel 
- Politisk allsång, i år arrangerat av region Västerbotten. Festligt, folkligt och fullsatt!