fredag, juli 08, 2016

Almedalen 2016, dag 4, torsdag

Såhär såg torsdagen ut! Veckan håller helt klart på att tunnas ut nu. 

- "Så får vi fart på det hållbara skogsbruket?" Frukostseminarium hos Naturskyddsföreningen med utfrågning av Skogsstyrelsens relativt nya (?) generaldirektör. Han pratade bland annat om utbildning av skogsägarna. 
- "Vart är världens 'modernaste' land påväg?" Diskussion i domkyrkan mellan flera filosofiskt inspirerade journalister och akademiker, samt ärkebiskopen. Lite svårt att höra då det alltid är svårt med ljudet i en stenkyrka. Det kom mycket att handla om Luther.
- "Who will take the political responsibilty to protect free speech?" Sveriges radios andra höjdarseminarium. En azerbadjansk journalist på skype, som suttit i fängelse och nu har husarrest, och Unescos generaldirektör (och kandidat till FNs generaldirektör, sägs det) Irina Bokova samt kulturministern. 
- "Påven till Sverige - vilken är religionens plats i samhällsdebatten?" Det enda seminariet i tidningen Dagens serie (G) som i Gud som jag gått på. Det tog avstamp i just påven och hans roll och gick sedan över till svenska kontexten. Sansat. 
- "UK and Europe - what happens now?" Brittiska ambassadören, korrespondenten Staffan Sonning och en journalist från webbtidningen Politico pratade om Brexit, det mest omtalade ämnet i almedalen. Bästa seminariet på det här ämnet, även om ambassadören är väldigt proffsig och neutral. 

Vi lyssnade inte på Sverigedemokraternas tal på plats i parken, utan jag gick istället på...

- "Kan en drink påverka?" Alkoholfria Almedalsdrinkens femårsfirande i Soberian, den nyktra mötesplatsen. Drinken har funnits i fem år och finns på många mingel och barer. I år är det rabarber och ingefära, och trots den senare ingrediensen är drinken riktigt god. Diskussion om alkoholen på almedalsveckan.