torsdag, juli 07, 2016

Almedalen 2016, dag 3, onsdag

Det här hittade jag på igår, en mycket regnig förmiddag som blev lite bättre framåt dagen: 

- "Överlever EU?" EU-ministern Ann Linde och journalisten Alexandra Pascalidou diskuterade EU-politiken och den europeiska identiteten. Det hettade till rejält när flyktingpolitiken berördes och det är tydligt att regeringen är stressad i den frågan.
- "Now that we have a Paris agreement on climate change - what next?". Panel av forskare på de årligen återkommande Östersjödagarna om klimatpolitiken och hur befolkningen ska kunna ha kvar hoppet och optimismen.
- "När tar robotarna över politiken och media?". Ett av Sveriges Radios stora seminarium med key note speaker om automatiserade faktatexter. Otroligt intressant! Diskussion om att yrken förändras och att det kanske inte är panik med automatisering, men svårare att ställa till svars.
- "En ny skogspolitik på väg - vem sätter agendan?". Tyvärr lite för teoretiskt och föreläsningsmässigt så jag gick vidare till...
- "Vad ska vi ha naturen till?" Ett mycket spetsigt seminarium där Göran Greider och Maria Wetterstrand diskuterade med Jägarförbundet om alla aspekter på naturen: Bruka, bevara, betrakta, vara rädd för, ta bort... 
- "Finns det almar i Visby i framtiden? Följ med i almsjukans spår". SLU, Skogsstyrelsen och Umeå universitet bjöd in till unikt seminarium i Visbys botaniska trädgård (där man aldrig annars får ha seminarier) om almssjukan samt förevisning av ett vaccinerat almträd! 

Det blev sedan en vända till campingen för att checka ut tältet och checka in i stuga, samt middag inne i Visby. 

- Nikodemussamtal i Visbys domkyrka med Jakob Forssmed (kd). Mycket trevligt!