torsdag, november 27, 2008

Kommunfullmäktige 27 nov del 5



Marta från vänsterpartiet har ställt en interpellation till utbildningsnämndens ordförande (m) om modersmålsundervisningen. Den drabbades ganska hårt när direkt skolpeng infördes, och vi har påpekat detta många gånger. Nu har det kommit upp igen, när vi har sett att antalet timmar modersmål har minskat denna termin, att det i grupperna nu finns elever med många olika kunskapsnivåer m.m. Vi har länge krävt att den centrala finansieringen av modersmålet ska återinföras. Borgarna nöjer sig med att utvärdera när terminen är slut. Det blir en ganska hätsk debatt.

Skolorna får med det nya systemet mycket olika mycket pengar att köpa in modersmålsundervisning för. Skolorna får extra skolpeng för elever med utländsk bakgrund. Om man räknar ihop dessa pengar och delar det med antalet elever som är berättigade modersmålsundervisning (det skiljer sig nämligen) så kan vissa skolor få 3000 kronor per elever medan andra skolor får mångdubbla det beloppet. För dessa pengar ska skolorna sedan köpa in modersmålsundervisning.

Nyligen kom det ut en skolverksrapport där det presenterades att elever som läser modersmål klarar sig bättre i skolan än elever med invandrarbakgrund utan denna undervisning (visserligen kan det ha med elevernas ambition att göra, men siffrorna är slående ändå).