onsdag, november 12, 2008

Ya Basta!



Politisk kamp kan föras på många olika sätt. Varje mål vi vill uppnå och sammanhang vi befinner oss i kräver sin speciella strategi. Många sätt är bra, några sätt är dåliga, men de allra flesta strategi ligger någonstans däremellan.

Husockupationer kan vara en bra metod. De senaste veckornas ockupationer började mycket bra. Ett gäng välorganiserade, välartikulerade och allmänt trevliga ungdomar flyttade in i ett tomt vitt hus på Kävlingevägen. Jag var där och hälsade på under ockupationens andra eller tredje dag, och blev mycket positivt överraskad av hur välorganiserat det var. Ockupanterna förklarade i medierna att de ville ha någonstans att bo, att det är svårt att få en hyresrätt och omöjligt att köpa en bostadsrätt. Snabbt fick de medierna och allmänheten på sin sida. Många äldre lundabor mindes säkert sin egen radikala ungdomstid, kanske en tid då de själva husockuperat. ”Extremvänstern” tillägnades hyllningskrönikor i sydsvenskan och alla partier utom moderaterna menade i kommunstyrelsen att vi måste bygga fler hyresrätter i Lund. Flera lugna och folkliga demonstrationer genomfördes och vanliga människor skrev peppande insändare i tidningarna. Så långt var allt bra, frid, fröjd och ett utmärkt exempel på bra politisk kamp.

Sedan revs Smultronstället. ”Tar ni ett av oss tar vi två av er” – två nya hus ockuperades och polisen bar ut ockupanterna. Någonstans där började det gå galet. Det som hittills varit en bra och folklig aktion för att sätta fokus på bostadsbristen och hyresrättsbyggande, fortsatte i de vanliga autonoma extremvänster-fotspåren. Affischer med namn, hemadress och telefonnummer till opolitiska tjänstemän sattes upp, vilket såklart ledde till hot och polisanmälan. Det är inte bara korkat att affischera stan med folks mobilnummer, det är synnerligen korkat och idiotiskt att lägga skulden på opolitiska tjänstemän. Lägg istället skulden där den hör hemma! Det är inte på tjänstemän, utan på Lunds borgerliga majoritet och de nämndsordförande som fattar politiska beslut. Det är dessa som vi i vänstern ska peka ut och ställa till svars. Att gå på en tjänstemän är lågt, barnsligt, dålig politisk analys och strategi och helt enkelt jävligt dumt.

Idag hörde jag om ”ockupantrörelsens” nästa steg. De har utlyst en ”politikerförakt-vecka”. Det är något av det mest korkade som gjorts på länge. Att utse hela gruppen ”politiker” till sitt hatobjekt för att man inte tror på parlamentarism i allmänhet är okej, det är i så fall ett tecken på en världssyn som jag förstår (men inte håller med om). Att utse hela gruppen ”politiker” till sitt hatobjekt för att ett hus som man ockuperade i två veckor rivits är inte okej. Det är barnsligt och tyder, återigen, på dålig politisk analys och strategi. Jag läste att det i helgen ska anordnas ”folkdomstol” på Stortorget i Lund. ”Det utlovas skampåle, och kanske en och annan "avrättning". Alla är välkomna att vittna mot politikerna, visa upp allt ert missnöje” (kan man läsa). Kanske ska man ta sig dit och låta sig bli spottad på i sin roll som politiker.

Skärpning. Det räcker nu. Ägna er tid och kraft åt att fortsätta sätta fokus på bostadsbristen, de ökade priserna i kollektivtrafiken och försvagade fackliga rättigheter. Sluta upp med sådana barnsligheter som ”politikerförakt-veckan”, väx upp och skaffa er en vettig politisk strategi!