torsdag, september 24, 2009

KF sept 09: Att bemöta eller inte bemöta, det är frågan...



För tre år sedan var det riksdagsval. Debatten var vild angående hur Sveriges mest främlingsfientliga parti skulle bemötas. Ung Vänster och vänsterpartiet valde en tydlig linje om att inte debattera mot dem. All propaganda och alla torgmöten skulle bemötas inom 24 timmar, en regel som vi fortfarande upprätthåller, även om det har blivit mycket svårare den senaste mandatperioden på grund av partiets ökade inflytande i parlamentariska församlingar.

Nu har det främlingsfientliga partiet två mandat i Lunds kommunfullmäktige. De är aktiva i debatten, tar ofta repliker och pratar gärna om sina hjärtefrågor så fort ärendet vi diskuterar på något litet sätt kan vridas åt det hållet.

Det hände precis nu. Vi har ett ärende om jämställda löner, 7 miljoner ska distribueras till bland annat förskollärare och distriktssjuksköterskor. Eftersom detta påverkar skolpengen, tog partiet upp sin hjärtefråga - att skolpengen måste göras om och inte borde ge extra pengar till barn med utländsk bakgrund och jada jada hela diskussionen om det. I den situationen borde vi alla höja på ögonbrynen, konstatera att de återigen är ute och cyklar, fnissa lite, och sedan återgå till debatten om, i det här fallet, jämställda löner. Ett sådant inlägg ska knappt registreras utan bara sväva vidare ut i tomma intet. Men. Vad gör kommunstyrelsens ordförande (m)? Jo, han går upp och tar en replik och börjar diskutera sakfrågan om elever med utländsk bakgrund. På så sätt kan den första talaren, som inte vill hjälpa elever med utländsk bakgrund, en motreplik, och får på så sätt ytterligare en minut att fabulera i talarstolen - oemotsagd, då det inte går att ta replik på en motreplik. Och kunde återigen sätta sina frågor på dagordningen, inte med hjälp av sin egen skicklighet, utan för att både (m) och (s) totalt sväljer bytet och tar den helt irrelevanta diskussionen, återigen!

Vi måste sluta ta repliker mot de främlingsfientliga, och på så sätt sluta bjuda in dem i en debatt vi inte är intresserade av att föra!