onsdag, september 16, 2009

"Det blir orättvist för oss som bor på landet"



Igår kväll var jag på skolkonferens på Nyvångskolan i Dalby, en mycket bra och trevlig F-9 skola. De är mycket välkänd för sitt elevdemokratiska arbete, där hälften av eleverna på skolan är delaktiga i något form av råd. Två eleverna från elevrådsstyrelsen är alltid närvarande på skolkonferensen och har en stående rapportpunkt.

Förutom ekonomiska nedskärningar (vakanta tjänster som inte tillsätts) och diskussioner om ett prognostiserat underskott på 600 000, pratade vi om ett ärende som vi haft på barn- och skolnmämnden, som handlar om så kallad kompisåkning.

En mycket stor del av eleverna på våra skolor i östra Lund åker skolskjuts, på Nyvång är det ungefär hälften av eleverna. Det framkom på nämnden i våras att det finns ett problem med kompisåkning, när elever som bor utanför exempelvis Dalby, vill ta med sig kompisar hem på bussen. Många gånger är inte detta ett problem, eftersom det finns platser på bussarna. Men ibland är bussarna fulla, och elever som är berättigade till skolskjuts får inte plats eftersom kompisåkande elever sitter på bussarna. Framförallt händer detta när lektioner blir inställda och fler elever än planerat vill åka med vissa turer. Bussarna har ofta flera upphämtningsplatser på skolorna i byn, och det kan vara svårt för chaufförerna att ha en översikt över hur många tomma platser som kommer att finnas efter sista busshållsplatsen. Vår förvaltning framhävde också säkerhetsaskpekten, då vi vid en eventuell olycka måste veta exakt vilka elever som finns på bussen (skolbussberättigade elever kan då snabbt checkas av mot sjukanmälningar).

Ärendet skickades vidare från vår nämnd till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, eftersom ändringar måste göras i skolskjutsreglementet. Det återremitterades dock av kommunstyrelsen av just den anledning som föräldrar och elever framförde igår, rättviseaspekten.

Eleverna tycker såklart att det är orättvist att de som bor på landet inte har samma möjlighet att ta med sig kompisar hem som de som bor i stan. Föräldrarna framförde att elevernas sociala liv och utveckling hindras när de inte får ta med sig kompisar hem. Jag håller såklart med i dessa argument, och hoppas att både elever och föräldrar skickar in sina åsikter till nämnden tills dess vi behandlar ärendet igen.

ps. Ja, jag har varit dålig på att blogga. Idkar självkritik och lovar att ta tag i mig själv. ds.