torsdag, augusti 27, 2009

Kommunfullmäktige augusti 2009 del 3



Investeringsprövning

När man hör ordet "investeringsprövning" ska man alltid vara uppmärksam. Det betyder oftast att borgarna tycker att kommunen använder för mycket pengar och vill göra neddragningar. I det läget vill man börja titta noggrannare på de investeringar som behöver göras och dra i bromsen för sånt som man tycker är "för dyrt" eller "onödigt". Kommunens investeringar är de nya byggnader som man bygger, alltså skolor, förskolor, äldreboenden, gruppboenden, idrottshallar samt vägar. Det är dyrt att investera. En helt ny lagom stor F-9 skola kostar runt 100 miljoner. Men en investering är ju något som man gör för framtiden, och något som kommer ge tillbaka en massa bra grejor, i form av den verksamhet vi kan bedriva i huset. Investeringar är också sådant som man kan låna pengar för. Det gör privatpersoner också ofta, när man köper ett hus eller en bil - en stor kostnad när den köps men en kostnad som man kan sprida ut över många års användning.

När borgarna vill "pröva investeringar" betyder det ofta att de vill investera mindre, eftersom de anser att vi inte har råd. Det leder såklart till att vi bygger färre nya skolor och förskolor, äldreboenden eller idrottshallar. Förmodligen leder det också till att vi inte renoverar det som vi redan har tillräckligt mycket.

Borgarna vill nu att samtliga investeringar över fem miljoner (vilket innebär de flesta investeringar) ska godkännas av kommunstyrelsen (mot tidigare beslut investeringar på tio miljoner) och som tidigare att investeringar över femtio miljoner ska godkännas av kommunfullmäktige. Detta innebär bara försämringar, då mängden ärenden som ska upp och vända hos KS och KF kommer att bli stor, och större än tidigare då den ekonomiska gränsen sänks. Konsekvensen av detta blir att investeringarna fördröjs, och därmed möjligheten att få nya bra lokaler för bland annat skola och förskola. Vi är därför emot investeringsprövningen.

Jag påpekade också att barnkonsekvensutredningen på ärenden var obefintlig. Alla beslut ska analyserar för att ta reda på vilken konsekvens de får för barn och ungdomar. Något som i allra högsta grad påverkar skolan och förskolans utbyggnad och modernisering borde självklart föregås av en barnkonsekvensanalys.