måndag, november 02, 2009

Starta kommunal bostadsförmedling i Lund!Dagens City bjöd på flera trevliga nyheter. Jag bläddrade igenom pdf-versionen på hemsidan, efter tips om att två av Lunds studentkårer var representerade i varsin artikel (Humanistkåren och Medicinska föreningen, den senare ett avslöjande av Lundagård!). Det är visserligen värt ett eller två blogginlägg i sig, men det var en annan artikel som tillägnas kvällens blogginlägg, och förmodligen en insändare senare ikväll.artikel från City Malmö/Lund 2009-11-02

Den viktigaste nyheten i dagens City är att moderata kommunstyrelseordföranden verkar ha vänt i frågan om kommunal bostadsförmedling! I artikeln berömmer han Malmös boplats Syd och säger att han "egentligen vill ha en gemensam bostadskö".

Vänsterpartiet har ett rikstäckande krav om att kommunerna bör starta kommunala bostadsförmedlingar. Tanken med dessa är att alla kommunens hyresvärdar samla sina tomma lägenheter i en och samma kö. På så sätt blir det mycket enklare för den som söker bostad, i och med att man inte behöver stå i flera köer eller ständigt ringa runt till fastighetsägare som inte ens har egna bostadsköer. En kommunal bostadsförmedling kan vara en viktig pusselbit i minskandet av bostadsbristen, en bostadsbrist som vi med all önskad tydlighet har sett i Lund det senaste halvåret. Därför är detta ett krav vi i vänsterpartiet driver. I Malmö har den röd-gröna majoriteten infört en kommunal bostadskö, "Boplats Syd". Det kostar ett par hundra kronor att stå i kö, en avgift som jag hoppas kan avskaffas i framtiden.

I Lund har vänsterpartiet motionerat om att införa en kommunal bostadsförmedling, på decembermötet med KF 2007*. Motionen finns att läsa i sin helhet på vänsterpartiet Lunds hemsida. I motionen skriver vi att en kommunal bostadsförmedling är det mest demokratiska och effektiva sättet att fördela hyreslägenheter, men att den skulle kräva en lagändring om bostadsanvisning för att bli riktigt effektiv.

I Lund är det idag bara LKF, som genom sin bokö, står för en demokratisk förmedling av bostäder. De privata fastighetsägarna i Lund tar inget ansvar, varken för att åstadkomma en samlad och rättvis reguljär bostadsförmedling,
eller för att förmedla bostäder till sociala förturer och flyktingmottagning.


Lunds högsta politiker, moderata Mats Helmfrid, verkar alltså nu ha vänt i frågan om kommunal bostadsförmedling. Detta är såklart mycket glädjande, vi i vänstern tycker om när borgarna inser att våra förslag är bäst. Nu undrar vi såklart om Helmfrid har med sig resten av borgerligheten och om de eller vi ska ta upp frågan igen för diskussion? Kanske en blocköverskridande motion?

En kommunal bostadsförmedling hade varit ett viktigt steg för att lösa bostadskrisen i Lund, och ett fall framåt för hela Lunds kommun. Ungdomar och studenter utan kontakter på bostadsmarknaden eller pengar att köpa lägenheter för hade speciellt gynnats av ett sådant beslut! Starta kommunal bostadsförmedling i Lund!

*Tack bloggen för att allt finns sparat och är sökbart!