onsdag, juni 13, 2012

Vad är skatt?

Budgetdebatten är fortfarande på sin allra första punkt: den allmänna debatten. Alla partier har haft varsitt inledningsanförande, sedan är det fritt fram för övriga ledamöter att hålla fem minuter långa inlägg, med repliker. Ett av dessa mindre replikskiften har precis ägt rum, med temat "vad är egentligen skatt?"

En av de riktiga stora skillnaderna mellan vänster och höger i politiken är vår syn på skatten. Vi som representerar vänstern menar att skatt i  grunden är någonting gott, något bra. Högern har en grundsyn som många gånger, som i dagens debatt, verkar gå ut på att skatt är något "nödvändigt ont", något vi tvingas ha.

Genom skatten betalar vi alla tillsammans den välfärd som vi alla använder och vill ha. Det finns en solidaritets-aspekt på skatten som gör att den har ett egenvärde. Genom att mina pengar blir våra pengar, får vi ett gemensamt och solidariskt tänkande och agerande kring välfärden. Vi betalar efter förmåga, samma procentsats av våra inkomster, och riskerar aldrig att betala mer än vad vi tjänar för att kunna ta del av skola, vård, fina parker och säkra vägar. Därför vill vi ha skatt!

Alternativet till att betala skatt är att betala avgifter. Då blir varje del av välfärden prissatt var för sig. Idag har vi avgifter för att åka buss och bada i badhuset. Utan skatt skulle vi även behöva prissätta ett år i skolan, ett lån på biblioteket eller en promenad i parken. Då riskerar avgifterna tillsammans överstiga den inkomst som en enskild person har. Så blir det aldrig med skatten.

Kommunen producerar välfärdstjänster: utbildning, vård, kollektivtrafik, parker och bibliotek. Efterfrågan på välfärdstjänster ökar, det föds fler barn och vi har fler äldre än tidigare. Kommunen måste då producera fler välfärdstjänster, och ta betalt för detta genom skatten, som ibland behöver höjas. Det är inte svårt, utan egentligen väldigt lätt och väldigt självklart.  

Jag kommer aldrig glömma vad en av mina elever på praktiken svarade på ett prov en gång: 
Fråga: "Var får kommunen sina pengar ifrån?" 
Svar: "Från skatorna"