fredag, januari 17, 2014

Politiken är ingen fotbollsplan

Vänsterpartiet har fått en ny medlem idag, rapporterar flera olika medier. En tidigare kommunpolitiker från Karlskrona, tillika tidigare utredare inom narkotikafrågor, har blivit vänsterpartist. Det är jätteroligt att medierna rapporterar att vänsterpartiet växer, och vi väntar nu på att Sydsvenskan ska följa upp detta intresse för vänsterpartiets nya medlemmar med intervjuer med någon eller några av våra femtio nya medlemmar som (v) Lund fick 2013!  

Det speciella med just den här nya medlemmen är att han fram till nyligen har varit socialdemokrat. Det är visserligen inte unikt, i vänsterpartiet finns medlemmar som tidigare har varit medlemmar i flera olika partier. Det är inte på något sätt konstigt. Vissa av dessa personer är kända för allmänheten, andra är helt vanliga personer.

Så varför gör Aftonbladet och Expressen artiklar om att Björn Fries från Karlskrona har blivit medlem i vänsterpartiet? Detta är den andra händelsen på kort tid som rapporteras på ett liknande sätt i medierna. För en kort tid sedan gjordes liknande artiklar när Claes Borgström, advokat och tidigare jämställdhetsombudsman, också blev medlem i vänsterpartiet.

Är det av allmänt intresse att Fries och Borgström blir vänsterpartister? Nej, knappast. De är visserligen välkända personer, men att rapportera om vilka partier välkända personer stödjer platsar mer på skvallersidorna än i mer seriösa nyhetsmedier. Varken Fries eller Borgström hade när de blev medlemmar i vänsterpartiet politiska uppdrag för några andra partier och därmed inga väljare att redovisa sitt arbete för. (Om en politiker som har uppdrag för ett visst parti väljer att lämna det partiet och bli "partilös" eller gå med i ett annat parti mitt i en mandatperiod, vore detta självklart en viktig nyhet för medierna att rapportera om. Det hände till exempel när Gudrun Schyman lämnade vänsterpartiet  som riksdagsledamot eller när Ulf Nymark gjorde detsamma här i Lund.)

Eftersom det inte kan anses vara av allmänt intresse att veta vilken partitillhörighet personer som Fries och Borgström har, känner jag mig väldigt kritisk till den typen av artiklar. Politiken är nämligen ingen fotbollsplan. I politiska partier finns inga "transferfönster", "spelarkontrakt" eller "övergångssummor". Det må vara intressant när Zlatan väljer vilken klubb han ska spela i och för vilka summor, men de politiska partierna ska inte värva politiker från varandra eller bjuda över varandra med uppdrag eller arvoden. Politiken fungerar inte så och ska inte fungera så. En person ska välja sitt politiska parti och sina uppdrag efter sin egen ideologiska övertygelse, och inte bli påhejad av varken medier eller allmänhet i dessa val. Därför blir den typen av artiklar som nu skrivs om Björn Fries och tidigare om Clas Borgström väldigt underliga.

Effekten av mediernas beskrivningar av icke aktiva politikers partibyten blir bara ett allmänt ryggdunkande. Just nu är vi lite glada i vänsterpartiet för att folk tycker att vi är bättre än socialdemokraterna. Andra gånger kommer vi bli sura för att andra personer går åt andra hållet för att de då anser att socialdemokraterna är bättre än vänsterpartiet. Låt den politiska debatten ske just i form av politisk debatt istället, så som Birger Schlaug föredömligt gör när han skriver en debattartikel om vad han anser om svensk politik just nu. Debatten måste flyttas från sportinspirerade presskonferenser till vanliga hederliga debattsidor, där den hör hemma!

Dock, välkommen till vänsterpartiet, Björn Fries!