torsdag, februari 26, 2009

Kommunfullmäktige februari - Veolias verksamhet på ockuperat område



Vi är nu inne på interpellationsdebatten. Den första interpellationen är från Demokratisk vänster och handlar om transportbolaget Veolias verksamhet på ockuperat område i Palestina. De menar att Lund borde framföra protester mot bolagets verksamhet på ockuperad mark, då det förmodligen inte går att bryta avtalet vi har med Veolia, samt att i kommande upphandlingar ställa krav på att Veolia inte är inblandat i verksamhet som stödjer brott mot internationell rätt.

Lunds kommun måste kunna ställa krav på etiska riktlinjer när det är upphandlingar! Det gäller både upphandling av närproducerad och ekologisk mat, och att företaget inte är inblandat i exempelvis verksamhet som bryter mot internationell rätt. Ordförande för tekniska nämnden säger också att vi eventuellt måste finslipa våra etiska riktlinjer vid upphandling.

Däremot tycker jag nog faktiskt att KF är fel arena för att föra en hyfsat allmän debatt om Palestina. Bojkott av Israel är en viktig fråga, och kan diskuteras på kommunal nivå. Däremot tycker jag att det kanske är lite olämpligt att ställa en interpellation om Veolias israeliska partnerbolags verksamhet i Palestina.

"På grund av att vi har en upphandling med Veolia har inte vi en relation med Palestina" säger moderata ordföranden i tekniska nämnden. Det tycker jag är synd. Det hade varit väldigt trevligt om Lund hade haft en relation med Palestina, t.ex. Betlehem (som har ett fint universitet) som vänort eller något annat trevligt.