torsdag, februari 26, 2009

"Lund - idéernas stad"



Kommunfullmäktige

Handlingarna till dagens möte
Titta på mötet via webbtv

Det är möte igen. Eftersom vi har en otroligt kort dagordning, börjar vi med en timmes presentation av den nya översiktsplanen (ÖPL). Den gäller för hela kommunen och ger övergripnade riktlinjer för hur Lund ska utvecklas i framtiden, och var vi ska bygga. Arbetet fungerar så att vi politiker ger riktlinjer för hur planen ska se ut, sedan arbetar tjänstemännen med den, den går ut på remiss och slutligen antas i kommunfullmäktige.

Den nuvarande planen skrevs 1998, och har klubbats två gånger sedan dess. ÖPL måste tas upp varje mandatperiod och klubbas igen, detta har alltså skett två gånger. Nu tyckte vi att planen behövde skrivas om helt och hållet.

Den politiskt tillsatta styrgruppen utvärderade nyligen ÖPL 98. Det ledde till nya direktiv för arbetet med planen, bland annat hållbart byggande, förtätning, bostäder längs med kollektivtrafiksstråken, ca 700 bostäder om året, ESS och MAX IV (flashiga saker för naturvetenskap) ska finnas med i planen - även om det inte är beslutat än att dessa kommer till Lund.

Viktiga stora frågeställningar handlar såklart bland annat om miljö och minskade utsläpp av växsthusgaser (85% av idag), att Lund ska vara en tillväxtmotor i kommunen, att resandet ska öka och att handelns strukturer ska ses över för att minska transporterna.

Det påpekas att det finns motsättningar mellan utveckling av östra delen av kommunen och mindre utsläpp av växthusgaser, och mellan levande cetrum och extern handel. Den senare frågan är ju ur (mitt) politiskt perspektiv lätt - lägg ner stora delar av den externa handeln. Stadsdelscentra lyfts fram om en viktig fråga, dels för att minska transporterna och dels för att staden ska växa ihop och bli tätare.

ÖPL tas fram i tre olika alternativ, för att vi ska kunna ta ställning till vad som vi tycker passar. Alla planerna säger att det ska byggas 28 000 bostäder de närmaste 40 åren. Alla har också med utbyggd kollektivtrafik, ESS och MAX IV och utbygnad av byarna.

De tre alternativen
1. Tar upp ökad regional utveckling, med fokus på östra kommundelarna.
2. Fokuserar mycket på området Brunnshög, precis i utkanten av stan i öster.
3. Mycket utbyggnad i tätorten Lund

För övrigt sitter det väldigt många skolelever på läktaren idag, vilket är jättekul. Bland annat min kursare Alex med sin klass, eftersom vi nu är ute på praktik!