torsdag, februari 19, 2009
Tema: renhållning och avfall
Senaste måndagsmötet i Vänsterpartiet Lund hade tema renhållning och avfall. Daniel, som sitter i renhållningsstyrelsen, inledde en diskussion som kom att pågå under hela timmen som är avsatt för temadiskussioner. Det var brett och lite spretigt, men stundtals även konkret och konstruktivt, precis så som diskussionerna blir när kommunpolitiker får hyfsat fritt spelrum!
Mindre sopor 2009?
Fram till 2008 noterades en ökning av mängden sopor i kommunen. I högkonjunkturer blir det mer sopor, eftersom det handlas och konsumeras mer, medan det i lågkonjunktur (som vi är i nu) inte slängs och köps lika mycket nytt --> mindre sopor. Avfall är konjunkturbaserat!
Matavfall och biogas
En stor diskussion just nu är om insamling av matavfall som sedan ska omvandlas till biogas. Det har pågått försöksprojekt runt om i kommunen, och under 2009 ska detta vara fullt utbyggt. Alla har fått/ska få nya soptunnor med fyra fack, vilket tyvärr tar lite mer plats hemma hos folk/i hyreshusens soprum.
Som det ser ut nu måste matavfallet tyvärr fraktas till Malmö för att malas och sedan till Kristianstad för att rötas, vilket ger onödiga transporter. En sådan anläggning borde kunna byggas i eller i närheten av Lund (i Lunds energis regi), även om kostnaden för en sådan uppstiger till någonstans i närheten av en miljard.
Sysav
Lund ingår i ett samarbete med flera kommuner i sydvästra Skåne, om gemensam hantering av avfall och återvinning. Vi är av många anledningar kritiska till detta, bland annat för att det ger Lund väldigt lite inflytande, för att de ofta använder studentbemanningsföretag på sina anläggningar och för att de är negativt inställda till insamling av biologiskt avfall.
Arbetsmiljö
Renhållningsbranchen är väldigt mansdominerad. Under 2008 anställdes en ny kvinna av renhållningsverket, det finns nu fyra kvinnor, av lite färre än 100 anställda. De flesta kvinnor jobbar på kontoret, och har därför högre lön än männen (!). Mansdominansen har resulterat i problem med diverse affischer och planscher på arbetsplatserna, något som renhållningsstyrelsen har arbetat hårt med att bekämpa.
Vi diskuterade även behovet av skyddsutrustning för de som arbetar med soptömning, vilket har blivit extra aktuellt när matavfall ska hanteras, något som kan bli ganska äckligt. Gatstenarna i centrum är ett stort arbetsmiljöproblem, och för något år sedan lades turerna om så ingen endast behövde studsa runt inne i centrum hela dagarna.
Renhållning i offentliga miljöer
En populär politisk diskussion är städningen i stan. Vi konstaterade att det har blivit lite sämre med det i Lund, och identifierade gratistidningarna och snabbmatställena som bovar i dramat*. I och med lågkonjunkturen kommer det kanske att läsas ännu mer gratistidningar, och därmed riskerar gator och torg att fyllas av ännu fler färdiglästa, sönderrivna och av regn halvt upplösta tidningssidor.
I mina anteckningar, som ligger till grund för detta blogginlägg står "--> en viss moralism". Jag inte har någon aning om vad jag syftade på när jag skrev det. Kanske handlade det om nedskräpning på stan - att vi i den frågan kunde tillåta oss att till viss del bli moralister. Annars är moralism något man ska hålla sig borta från. Men man kan nog faktiskt anklaga folk för att vara lata när det gäller just nedskräpning i stan. Det finns en hel del soptunnor runt om i Lund - använd dem!
Tankarna kretsar kring:
måndagsmöte,
renhållningsstyrelsen