lördag, maj 16, 2009

Bygg fler bostäder!Klockan är några minuter efter 14. På Stortorget ställer husockupantrörelsen upp för helgens Ockupantfestival. Jag har följt uppladdningen via sydsvenskans twitter och motkraft.net (intressant att ställa dessa mot varandra!). Vagnar har smyckats med ballonger och polisen är synlig i stan. VSF har precis arrangerat ett föredrag om fildelning med Micke von Knorring på Eden, och helt plötsligt rider 10-15 ridande poliser förbi utanför. Polisens taktik är att vara synlig och stoppa eventuell förstörelse eller olagligheter. Jag hoppas verkligen att det kommer att vara lugnt i Lund idag, och tycker det ska bli lite spännande att se vilka hus de bestämmer sig för att ”ta”.

Och det är just det som är problemet, målet att ”ta hus”. Den första husockupationen i slutet av förra året, av ”Smultronstället” på Kävlingevägen, var bra på många sätt. Det var lugnt och välorganiserat, med brett folkligt stöd, välargumenterande talespersoner som lyfte bostadsfrågan på dagordningen. Huset skulle ha rivits långt tidigare, och rivningen skedde. Det senaste halvåret har kommunen rivit alla de hus som stod på listan över kommunens tomma hus. Husen har haft rivningstillstånd sedan länge men av någon anledning lämnats att förfalla istället för att rivas.

Det som husockupanterna lyckades med i november/december förra året var att lyfta bostadsfrågan på den politiska dagordningen på ett mycket bra sätt. Det blev återigen tydligt att vi måste bygga fler hyresrätter med vettig hyra. Framförallt blir detta tydligt vid höstterminsstarten för universitetet. I höstas stod många hundra studenter utan bostad, många av dem utbytesstudenter utan avtal, så kallade free movers. Studenter tältade och bodde på vandrarhem långt in på terminen, och inte bara en natt eller två som vi sett tidigare. Inför denna hösttermin har universitet tittat på lösningar med moduler som ska ge 100 ettor med pentry för studenter i början av terminen. Det kommer vi inte långt med. Förra sommaren efterlystes privatpersoner som ville hyra ut rum till studenter, inte heller det är en hållbar lösning.

Vi behöver bygga fler bostäder, fler hyresrätter, till vettig hyra. Det är det viktigaste politiska kravet i Lund idag. Vänsterpartiet har ett krav om 1000 bostäder om året. Det borde vara 1000 hyresrätter. Kommunen når inte riktigt målet.

Att ockupera hus är inte en lösning. Det är bara tramsigt, barnsligt och riskerar lätt att vända de vi vill ha med oss, mot oss istället. En ockupation för att sätta frågan på dagordningen var bra, de två som följde blev dåliga, våldsamma och ofolkliga. Dessutom hjälper inte ockupantrörelsens klotter på väggar och plank det folkliga stödet på vägen.

Dagens Ockupantfestival har som mål att ”ta” tre hus för att sedan behålla ett som ett självstyrande allaktivitetshus. Lund står på tårna och väntar på konsekvenserna, fler hundra poliser är kommenderade till stan. Min känsla är att själva ockupationerna nu har blivit viktigare än den politiska diskussionen om bostäder. Det är synd och dåligt. Jag stödjer sakfrågan men inte metoderna, och hoppas att allt går lugnt till idag och ikväll.