torsdag, maj 28, 2009

Kommunfullmäktige, 28 maj - bokslutsprognos



Det är kommunfullmäktige igen. Tyvärr kan jag bara vara med till klockan 21, till och med interpellationsdebatten. Jag har idag en ersättare från det rasistiska partiet bredvid mig, som under pågående kommunfullmäktigedebatt väljer att sitta med hörlurar på och titta på ett avsnitt av Kvällsöppet, istället för att lyssna på debatt om nedskärningarna i kommunen. Uppenbarligen tar han inte sitt politiska uppdrag seriöst.

Vi har en mycket lång dagordning, och kommer att behöva bordlägga en hel del. Dagens första ärende är bokslutsprognos (t.o.m. 31 mars). Beräkningarna säger att kommunen kommer att gå 50-100 miljoner back. Det är dåligt. Borgarnas lösningar är "uppmana nämnderna att vidta åtgärder för att hålla budget", det vill säga skära ner. Vår lösning är att ge barn- och skolnämnderna, utbildningsnämnden, socialnämnden och tekniska nämnden en procent extra i budget. Detta ska finansieras genom ökade lån. Det är nämligen så man tar sig ur en ekonomisk kris, att göra satsningar inom offentliga sektor för att behålla anställda och göra satsningar som kanske till och med kan ge nyanställningar. Lånen betalar vi av när vi befinner oss i bättre tider (precis som vi gjorde inför valet 2006 då kommunen hade noll i låneskuld).

Borgarna kom också på sittande kommunstyrelsemöte med ett förslag till nya inkomster - att lite desperat höja busstaxan från 15 till 17 kronor. Ett förslag fanns redan tidigare från tekniska nämnden att höja en krona, från 15 till 16 kronor, men borgarna valde i nästa instans att höja ännu mer. Idiotiskt.