söndag, april 18, 2010

"Nolltolerans mot rasism"



Jag har hamnat i en liten styrgrupp i kommunen, "Nolltolerans mot rasism". Jag blev tillfrågad om att sitta på en av de fem platser, och tänkte att, ja, det kan ju inte skada - även om styrgruppens namn är minst sagt intetsägande (både Ung vänster och TV4 har haft kampanjer med den rubriken så det är var ju lite svårt att veta vad den borgerliga majoriteten menar med en styrgrupp med detta namn).


Vi har nu haft vårt första möte och former och syfte föll lite på plats. Syftet med styrgruppen är att styra kommunens arbete som blivande medlem i ECCAR, Europeiska koalitionen av städer mot rasism, samt det nationella nätverk som är skapat av de svenska medlemstäderna. ECCAR är ett organ under Unesco (FN). Syftet med nätverket är att dela med sig av kunskaper och erfarenheter, mellan 97 städer i 20 länder. Det finns ett tiopunktsprogram av frågor som nätverket jobbar med, och städerna kan välja några av frågorna som man anser vara mest lämpliga att arbeta med lokalt. Några svenska städer som har varit med länge är Malmö, Botkyrka och Södertälje. Och nu lilla Lund.

Tiopunktsprogram som ECCAR arbetar utifrån innehåller punkter som rör information, stödjande och främjande arbete, men även konkreta frågor som boende, utbildning, kultur och konflikthantering. Vi i styrgruppen bestämde oss för att välja ut punkterna "informera", "boende" ("Rättvis tillgång till bostad") och "utbildning" ("utmana rasism och diskriminering genom utbildning"). Boende och utbildning är ju frågor som alltid står högt i kurs i Lund.

Styrgruppen ska även arbeta med kontakten med de nationella minoriteterna (judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar). Det är inte lätt att veta hur stora dessa grupper är i Lund (det är förbjudet att registrera folk efter etnicitet/religion i Sverige), men det finns några föreningar och privatpersoner (som modersmålslärarna) som vi känner till bland dessa grupper. Det har kommit in ett medborgarförslag om att Lund ska vara ett finskt förvaltningsområde. Därför kommer styrgruppen börja med att träffa den finska gruppen i Lund.


Trots det intetsägande namnet kan det nog bli en intressant styrgrupp det här. Dessutom finns det en liten resebudget, så man kanske kan få åka på en konferens någon gång...