söndag, april 04, 2010

Nya Kattfoten och lärarbehörighet



I förra veckan hade vi nämndsmöte i Barn- och skolnämnd Lund Öster. Eftersom det var ett långt och intressant möte är det på sin plats med en rapport, om än lite sent (nu när jag har tid under påskledigheten).

Våra utbyggnadsprojekt
Vi får kontinuerlig information om våra utbyggnadsprojekt runt om i byarna. Antalet barn har under en lång tid ökat hela tiden, tack vare stort barnafödande och stor inflyttning av barnfamiljer, och vi har under flera år behövt bygga mycket nytt. Det rör på sig en del nu, framförallt på det nya området Påskagänget i Dalby där vi ska bygga två nya skolor, en förskola ("Kattfoten") och en F-9 skola. Kattfoten håller på att byggas (jag måste åka dit och titta någon gång) och F-9 skolan är på ritbordet. På arbetsutskottet före nämnden fick vi se två möjliga ritningar på hur skola, idrottshall, badhus och fotbollsplan (allt på ett ställe!) kan kombineras rent fysiskt på tomten. Tomten är tyvärr lite för liten för oss, vilket har varit en lång strid med andra förvaltningar och byggherrar som delar på marken och tomterna på Påskagänget.

Ämnesbehörighet i matematik
Vi beslutade för några månader sedan i nämnden att ge förvaltningen i uppdrag att göra en kartläggning över matematiklärarnas behörighet - är de utbildade för att undervisade i just matematik för det stadiet de undervisar i? 99 lärare av 118 svarade på enkäten, och 89 procent visade sig vara behöriga. Det måste bedömas som ett bra resultat. De resterande 11 lärare som svarade nej undervisade oftast inom andra åldrar än de som de var utbildade för. Vi har överlag högt utbildade lärare i Lund, då Lund är en attraktiv kommun för lärare att jobba i. Kommunen satsar mycket på skolan, föräldrarna är (tack vare sin egen höga utbildningsbakgrund) mycket engagerade i skolan, och det är lite status bland politikerna att jobba med skolfrågor. Detta är ju dock inte så konstigt med tanke på att Lund som stad är totalt genomsyrad av universitetet, stora forskningsanläggningar och gymnasieskolor med bra rykte.