lördag, mars 08, 2008

Alla nämndsmöten borde vara öppna!

Den närmaste tiden kommer vänsterpartiet att lämna in skrivelser till samtliga nämnder i kommunen vars sammanträden inte är öppna för allmänheten. I dagslägen har bara fyra nämnder öppna möten: Barn- och skolnämnderna, Renhållningsstyrelsen och Servicenämnden. De två BSN-arna har tagit över traditionen att vara öppna efter "kommundelsnämndstiden" (en mytomspunnen era för längesedan som jag inte vet så mycket om). De två andra hade en miljöpartistisk respektive vänsterpartistisk ordförande förra mandatperioden som drev igenom denna förändring.

Vi anser att öppna nämndsmöten handlar om demokrati. Det är i nämnderna de flesta beslut i kommunen fattas och därför borde medborgarna kunna ta del av diskussionen där direkt. När de ärenden som går vidare från nämnderna kommer till fullmäktige, är ju besluten oftast i praktiken redan fattade. Det största motargumentet brukar vara att nämnderna behandlar många ärenden som har sekretess, och att medborgarna därför inte får komma och lyssna. Det är enkelt att lösa detta, genom att lägga dessa ärenden i slutet av sammanträdet och helt enkelt stänga det när de sista två-fem punkterna behandlas. Sådana ärenden är till exempel ärenden som rör enskilda personer, eller ärenden som behandlar upphandlingar.

Nu är det upp till varje nämnd att besluta i denna fråga och vi hoppas såklart att flera nämnder inser den demokratiska poängen med att ha offentliga sammanträden.

Vår skrivelse till samtliga nämnder lyder:

Öppna nämndsmöten

Förra mandatperioden togs nya initiativ för att öka lundabornas möjlighet att få information och att påverka kommunens verksamhet. Flera projekt påbörjades, bland annat medborgarstämmor och "Tyck om Lund". Sedan maktskiftet 2006 har arbetet med att öka demokratin i kommunen stannat upp. Vi i vänsterpartiet vill återigen sätta fokus på demokratiarbetet i Lund. Ett viktigt
inslag i detta är öppna nämndsmöten.

Det är i nämnderna som den största delen av kommunens verksamhet formas och beslutas. När frågor kommer till kommunfullmäktige kan medborgarna ta del av den politiska debatten fullt ut, men då har frågorna ofta redan diskuterats och bearbetats under lång tid. Vi anser att det är en stor demokratisk brist att medborgarna inte kan ta del av debatten redan på nämndsnivå.

Det är upp till varje nämnd att själv besluta om deras möten ska vara offentliga. Under kommundelsnämndstiden höll alla tio KDN sina nämndsmöten öppna för allmänheten. Idag är det enbart de bägge barn- och skolnämnderna och servicenämnden som inte skyr offentlighetens ljus. Trots detta finns det bara positiva erfarenheter av öppenheten. Barn- och skolnämnderna brukar låta sina nämndsmöten föregås av en frågestund för den intresserade allmänheten. På initiativ från sin dåvarande vänsterpartistiske ordförande visade servicenämnden, som behandlar många sekretesstämplade ärenden i form av anbud, efter valet 2002 att även en sådan
nämnd kan hantera öppenheten. Allmänheten har tillträde till större delen av mötet, men sekretessärenden behandlas för sig sist på dagordningen när mötets offentliga del avslutats.

Likalydande skrivelser läggs samtidigt i alla nämnder som ännu inte håller sina möten öppna för allmänheten. Med denna skrivelse föreslås

att nämnd X beslutar att hålla sina sammanträden öppna för allmänheten.