torsdag, mars 13, 2008

Live från Lunds 19:e Ungdomsting

Nu sitter jag på Ungdomstinget i Lund igen. Hela fullmäktigesalen är full av ungdomar, vilket ju såklart är lite mäktigt. Eftersom jag är här som politiker sitter jag längst bak, trots att jag tror att jag fortfarande har rösträtt här (alla upp till 24 har rösträtt). Jag ser några politiker till, fyra, men eftersom jag kom precis innan det började så hann jag inte sätta mig där. Vilket kanske är lite tur, så slipper jag socialisera med borgare som precis har avslagit det ungdomspolitiska programmet och gjort det till ett "underlag". Politiskt program för Unga i Lunds kommun står faktiskt på dagordningen, det ska bli intressant att höra vad som sägs där. I början får ungdomarna också en liten presentation av Vision för Lunds centrum 2020 (en föredömligt kort presentation) och ungdomarna uppmuntrades att lämna sina åsikter i en liten låda utanför.

Ungdomarna inleder med lite historik om ungdomstinget med avstamp i ett möte på Ven 2002 mellan ungdomar och politiker. Ungdomstinget (ett ungdomsparlament) är en av de konkreta saker som kom fram på det mötet. Stortinget, det vi sitter på nu, är i centrum och hålls ett par gånger per termin. Kopplat till Stortinget finns ett antal utskott (skola, miljö, internationellt, kultur, jämlikhet m.m.). I samordningsgruppen sitter representanter från alla utskotten.

Det formella mötet är igång. Utskotten har presenterat sig, vilket följdes av handviftande och tysta applåder, och nu har ekonomin för 2007 presenterats. Ungdomstinget har 100 000 kronor per år att spendera på projekt som ansöker om pengar, och under 2007 delades allt ut till totalt fyra projekt. Skolutskottet berättade att de ska diskutera avskaffandet av T + för gymnasiebusskorten. Vi i vänsterpartiet var de enda som var emot detta...!

Då har Ungdomstinget kommit in på punkten Politiskt program för Unga. De två ungdomarna som presenterar detta låter ganska irriterade när de berättar att kommunfullmäktige röstat nej till programmet. De påpekar att Lund ligger långt fram i arbetet med ungdomsinflytande och ses som förebilder i detta arbete i landet, och att många av de som sitter i salen har varit med och skrivet. "När vi väl var klara så röstar kommunen ner det, det känns som att snubbla på mållinjen. (...) Vi känner oss svikna av Lunds kommun". De vill bjuda in politiker till nästa ungdomsting och skriva en debattartikel i Ungdomstinget namn, vilket röstades igenom av tinget. De borgerliga politikerna längst ner i salen viftar och vill begära ordet och försvara sig... Tove Klette (fp) läser upp beslutet om att programmet blivit ett underlag och att alla nämnder inte kan jobba med ungdomsfrågor (...och nämner att vård och omsorg har jobbat med "alla vinner"-programmet och att det har uppmärksammat ungdomar - det är ju precis det det handlar om att ha ett program. Det kan ju VoO redovisa detta då vi utvärderar programmet varje år! Inga problem!). Kultur och fritids moderata representant säger att det inte har någon betydelse vad det heter, program eller underlag, utan att vi ändå jobbar med ungdomsfrågorna. Det han missar då är att det är stor skillnad på ett program och ett underlag, ett program går inte att strunta i utan måste utvärderas varje år. Jag låter mp och s representera oppositionen i den här frågan (de får mer handviftningar än fp och m), det är ju inte meningen att Ungdomstinget ska bli ett forum för partipolitisk debatt. Den politiska debatten tar vi på nästa Ungdomsting när vi blir specifikt inbjudna. En MUF-are får sista ordet i den här debatten... (kanske inte helt lyckat), innan tinget går in på motionsbehandling.