torsdag, mars 27, 2008

Kommunfullmäktige, mars - del 4: Genusperspektiv på stadsplanering

Mats Olsson från (v) höll precis ett mycket bra inlägg om genusperspektiv på stadsplanering. Vi diskuterar nu riktlinjer för revidering av Lunds översiktsplan (ÖPL). Alla kommuner måste ha en översiktsplan, som helt enkelt beskriver översiktligt hur och var man får bygga i kommunen. I ÖPL pekar man ut grönområden och bostadsområden, sedan skriver man detaljplaner som reglerar hur det ska byggas mer i detalj (och sedan ges bygglov som ger ramarna exakt hur ett hus får se ut). Detta är tidsödande projekt, och revideringen av översiktsplanen kommer att ta ett tag. En sådan revidering måste göras varje mandatperiod (alltså vart fjärde år). Den ÖPL som gäller idag skrevs 1998 och är fortfarande väldigt aktuell, och väntas hålla i 40 år till.

Nu har alltså en grupp politiker tagit fram riktlinjer för hur arbetet med revideringen ska se ut. Eftersom det är borgare som styr nu är riktlinjerna inte helt bra, men överlag har vi sagt ja till det och koncentrerar vår kritik till en punkt: Genusperspektivet. Vi är de enda som lyfter fram det specifikt, vilket ju inte är så konstigt eftersom vi är det enda riktiga feministiska partiet. (Nu har jag tid att skriva mycket eftersom det står en babblig folkpartist i talarstolen och visar bilder från 1960-talet, efter honom kom en långrandig sosse med nya bilder och kartor).

Borgarna och sossarna vill bara skriva in luddiga skrivningar om att man ska ta "sociala hänsyn" i planerandet. Det räcker inte, genusperspektivet är inte bara ett i mängden av sociala hänsyn. Man måste ha ett genusperspektiv på stadsplanering från första början! Vi vill kort skriva in något i stil med "genusperspektivet bör genomsyra översiktsplanen, och planens konsekvenser för män och kvinnor ska redovisas". Vi var påväg att få med oss sossarna på skrivningar om genusperspektiv, men i sista sekund förhandlade de med borgarna och genusperspektivet försvann även ur sossarnas tankegångar. Då blir man lite trött...

Vi fortsätter dock att uppmärksamma genusperspektivet i kommande arbetet med revideringen av översiktsplanen!

Andra intressanta frågor i reviderandet är synen på externa köpcenter och eventuell utbyggnad av Sturup (flygplatsen ligger inte i Lunds kommun utan i Svedala, men precis utanför kommungränsen och dess framtid är såklart högintressant för Lund).

Debatten har pågått ganska länge nu, och jag fick i en liten replik möjlighet att trycka till moderaterna för att de saknar feministisk analys. Dessutom var jag första kvinna uppe i debatten. Det är ju alltid trevligt, både att vara första kvinna i debatten och att trycka till borgarna.

En kamrat tipsade via msn om en ny punkt i riktlinjerna för revidering av ÖPL:
"Översiktsplanen ska utgå från att sociala skillnader ska minimeras och ett klasslöst Lund skapas." Det är ju helt rätt, men jag tänker inte yrka på det...

Mitt i voteringen ville sossarna ajournera sig (ta en paus och snacka lite), så jag trodde att de ändrat sig och ville gå med oss. Men det gjorde de inte, de valde att avstå. Mesar.