torsdag, oktober 29, 2009

Kommunfullmäktige 29 oktober, boende för hemlösa kvinnor



Anna Bauman från mp har ställt en interpellation till Tove Klette (fp) med rubriken "Vill alliansen göra något åt situationen för hemlösa kvinnor i Lunds kommun?".

Under en längre tid har socialförvaltningen planerat för ett nytt boende för hemlösa kvinnor, där även olika typer av rehabilitering och behandling ska kunna göras. Detta har skjutits upp och inte startat, eftersom borgarna vill upphandla boendet och inte starta det i kommunal regi. Borgarna prioriterar en privat aktör före att ge hemlösa kvinnor en möjlighet till ett stabilt boende där de kan få hjälp att komma tillbaka in i samhället, utan att behöva dela boende med män som kanske hotar att utnyttja dem (vilket är en stor problematik bland just hemlösa kvinnor). Vi i oppositionen hade igår en presskonferens där vi krävde att boendet ska öppnas, eftersom det finns ett hus och verksamheten kan starta när som helst. Borgarna förvägrar de hemlösa kvinnorna denna trygghet och nystart, en politik som är helt förkastlig.

Läs sydsvenskans artikel om presskonferensen och Klettes kommentar, och artikel i Skånska dagbladet.

Vi har lämnat in en skrivelse till kommunstyrelsen om att öppna boendet, som (förhoppningsvis) kommer att behandlas av kommunstyrelsen inom kort.