söndag, oktober 11, 2009

Mer om graffiti, på temat "vad var det jag sa..."

För någon vecka sedan skrev jag ett inlägg om att den nya kultur- och fritidsnämndsordföranden tycker att graffiti i alla sammanhang är klotter. Det är ett gammaldags synsätt, grafitti är självklart en konstform som vilken annan. Läs blogginlägget här.

Idag har Sydsvenskan en artikel om ett nytt museum i Löddeköpinge, "Vikingatider":

"Klotter eller konst? I årtusenden har människan lämnat budskap på berghällar och husväggar. Då hällmålningar, nu graffiti. I går möttes konstformerna i Löddeköpinge.
[...]
Graffitin kan visa hur människor rör sig idag. Hällmålningarna hur de rörde sig förr.
Det har museet Vikingatider tagit fasta på. Med workshopen vill de visa att vi människor är rätt lika varandra, oavsett vilken tid eller kultur vi lever i."


För några veckor sedan hade Sydsvenskan ytterligare en artikel på temat graffiti som konstform. Elskåpen i Seved i Malmö målades av graffitikonstnärer för att pigga upp stadsbilden.

"Vad kan man göra med ett grått och trist elskåp och en tegelgul nätstation? I området Seved i södra Sofielund är det givna svaret - graffiti.

Att använda det offentliga rummet till konst/graffiti är mycket vanligt i Brasilien, hävdar Minna Ågren, en av initiativtagarna till "Graffitisounds" som projektet heter i Seved.
– I ett område som Seved med negativ stämpel var det viktigt att ta tillvara de lokala konstnärer som finns här, säger hon.
Och runt om i området målades elskåp i går.
– Det handlar inte om att man får måla var man vill utan för oss handlar det om att ta tillvara de boendes idéer, säger Robert Rosenqvist, bosocial utvecklare på Malmös kommunala bostadsbolag MKB."


Jag hoppas att kultur- och fritidsnämndsordföranden läste båda artiklarna och mediterade över dess budskap.