fredag, oktober 23, 2009
Vem är medborgare?
Jag sitter i kommunfullmäktiges demokratiberedning. Demokratiberedningen hanterar frågor som handlar om kommunfullmäktiges arbetsordning, vilket gör att gruppen har ett namn som lämnar lite övrigt att önska. De riktiga demokratifrågorna, som medborgarstämmorna, hanteras av kommunstyrelsen.
För några veckor sedan var jag på utflykt med demokratiberedningen. Vi åkte till Lerum. Det var på många sätt trevligt och absurt, och inte särskilt politiskt intressant faktiskt. Lerum har avskaffat nämnder och hanterar alla beslut i kommunstyrelsen (inte så bra) men har satsat på medborgardialoger (inte så bra som vi trodde). Jag har inte skrivit något om Lerum, just för att jag inte tyckte att det var så särskilt spännande.
Men vi hade ett spännande demokratiberedningsmöte i Lerums (superflashiga) kommunhus, med två intressanta diskussioner på dagordningen: åldersgräns för medborgarförlag och säkerheten i kommunfullmäktigesalen.
Lunds invånare kan skriva medborgarförslag till kommunfullmäktige. Någon har en idé, som kort presenteras och som följs av att-satser, precis som en motion. Förslagen behandlas sedan av en nämnd eller kommunfullmäktige. Vi hade lite problem i början av mandatperioden, då några enstaka personer skrev många och mindre seriösa förslag. Nyligen lämnades det in ett förslag av en femåring, skrivet av pojkens mamma. Detta föranledde en diskussion om åldersgränsen för medborgarförslag - när blir man alltså medborgare?
Vi hade en lång diskussion om detta i vänsterpartiet när frågan först kom upp. Klart en femåring kan ha idéer om saker som borde förändras, men föräldrar utnyttjar barnen för att föra fram sina egna idéer genom dem, fast vi har ju med barn i demonstrationer. Behöver man vara skrivkunnig, myndig, högstadieelev...? Hur tar vi barnens åsikter på allvar, vilka arenor finns det för dem? Vi enades om att vara oeniga inom partiet.
På demokratiberedningens möte föreslog ordförande (m) 18 år, myndighetsåldern. Hon fick snabbt mothugg och vi enades ganska snabbt för 16 år. Jag hade kunnat tänka mig lite lägre, med kanske 13 år som lägsta ålder.
Den andra frågan vi diskuterade var säkerheten i kommunfullmäktigesalen. Det handlar ju visserligen mer om störningar än säkerhetsbrister, exempelvis de bannerdrops vi sett under mötena. Det är viktigt med öppenhet på mötena, det var vi alla överens om, och det var ingen som upplevde att det finns ett hot mot mötena. Rutiner ska tas fram för vad vi gör när det kommer störningar och vem som hanterar exempelvis personer på läktaren som vägrar gå därifrån.
[Insåg vid genomläsning att inlägget inte ger rubriken rättvisa...]
Tankarna kretsar kring:
demokrati