tisdag, juli 04, 2017

Almedalen 2017 dag 2 - måndag

Såhär såg andra dagen i Almedalen ut!

1) "Konsten att hantera geopolitiska risker", arrangerat av ett företag som vi inte riktigt vet vad de gör. Vi gick mest dit för att lyssna på Fredrik Reinfeldt, som inledningstalade. Han var frispråkig.

2) Jonas Sjöstedt i Tankesmedjan i P3 i Sveriges radios tält. Enda partiledaren som ställer upp på denna intervju. Bra och roligt! Men det blåste kallt på radions innergård.

3) "Vad har Gud i skolan att göra", arangerat av Frälsningsarmén och tidningen Dagen, i deras prliga serier (G) som i Gud. En debatt om religiösa friskolor som krävde djupa andetag...

4) "Ryssland och Östersjön - hur hanterar vi det nya sökerhetspolitiska läget" med överbefälhavaren och Finlands ambassadör. Mycket intrssant om "demokratikampen" i Ukraina och Rysslands syn på "demokratipropaganda" mot Ryssland från västeuropa.

5) Almega. En snabb runda till Almegas innergård, där de skulle prata om Vänsterpartiets dag. Men det var istället almedalen som pratar om almedalen på almedalen, vilket panelen själva sa att de inte ville prata om, så jag gick vidare.

5) "Den nya frivilligheten". Röda Korset, MSB och frivilliga försvarsorganisationerna om detta med det ideella arbetet, hur det ser ut idag med fokus på försvarsorganisationen. Extremt viktigt.

6) Tillbaka i EUs mycket populära tält för seminariet "EUs framtid - integration eller sönderfall". Ann Linde (s) och Birgitta Ohlsson (L), nuvarande och tidigare EU-minister berättade hue mycket de tycker om EU.

7) såg sista minutrarna av inspelningen av Sveriges radios Europapodden och passade på att ta ma producenten för gott arbete.

8) Fackförbundet Vision arrangerade "Chefsduellen" där chefer i olika branscher fick spela lite rollspel och ta sig än utmaningar i chefers samtal med medarbetare. Publiken fick rösta och Lunds stifts biskop vann! Efteråt var det trevligt vegetariskt och alkoholfritt mingel.

9) Vi sprang vidare och lyssnade på ett halvt seminarium om Västkustbanan. Trafikverket, politiken och SJ diskuterade de 4,5 kilomentrarna mellan Helsingborg C och Maria station. Det är problem där och alla parter kräver dubbelspår.

10) Jan Björklund (L) tal i Almedalsparken. Mycket intessant!

11) Västsvenska arenan bjöd in till frågesport, med fem västsvenska universitets- och högskolerektorer som specialdeltagare. Chalmers rektor vann bland de fem.

12) Nikodemussamtalet i Visby domkyrka, Birgitta Ohlsson (L) samtalade om sitt val att kandidera till partiledare och vilka konsekvenser det har fått.