fredag, juli 07, 2017

Almedalen 2017 dag 6 - fredag

Sista dagen med seminarier. Och dagen då nazisterna (Nordfront) kom till Visby. De satte upp sitt tält, började dela ut tidningar, gå runt med en banderoll och hålla tal om svenskt blod. Helt sinnessjukt. Men det vägdes upp lite  av en fantastisk Mångfaldsparad! 

Sista dagen såg ut så här: 

1) "Palestinakonflikten 100 år - kommer konflikten någonsin att lösas?", en del av statsvetardagen, som ser till att fylla fredagen med relevanta seminarier. Ett nytt ledarskap både i Israel och Palestina krävs enligt panelen, och Trump sades ha 1 % chans att bidra till en lösning, "vilket ju är mer än noll", som en paneldeltagare sa. 
2) "Utdelningen av priset Hetast i Almedalen". Delas ut av PR-firman Westanders till den person eller kampanj som har synts mest eller gjort störst intryck. Priset gick till kampanjen #ochjagprotesterade en kampanj mot nazisternas deltagande där en installation med skor har skapats. Installationen sparkades sönder av nazisterna natten till fredagen.
3) "Ryssland och ett nytt världspolitiskt läge", också det på statsvetardagen. Diskussion om  demokratin i Europa i relation till Ryssland, om att våra demokratiska samhällen inte kan/bör ha för många förbud, vilket Ryssland har, och om hur ryssat utsätts för propagande om att västerländsk demokrati innebär kaos.
4) Den lokalpolitiska debatten! Ett måste varje år. Den arrangeras av Gotlanda Allehanda och det satt nog 250 personer i publiken. Är man politiknörd så tycker man ju att det är intressant att höra om gotländsk bostadsmarknad, lösningar på vattenbrist och den nya hamnavgiften. 
5) MÅNGFALDSPARADEN! Flera hundra personer gick genom Visby med regnbågsflaggor och partisymboler, förbi nazisternas tält där vi möttes av skrikande tal - och skrek tillbaka. 
6) "Har ideologierna någon framtid?", sista passet på statsvetardagen. Svart var ja. 
7) Det allra sista på vår Almedalsvecka blev inspelningen av Lantzkampen på Sveriges radios scen. 

Imorgon är det utflyktsdag, och då åker vi till Stora Karlsö!