onsdag, juli 05, 2017

Almedalen 2017 dag 3 - tisdag

Nu börjar vi röra ihop dagar och datumet - det viktigaste är att vara på rätt sidor i programboken. Tisdagen är dagen med de blåmarkerade sidorna. Förmodligen är tisdagen almedalens mest intensiva dag, måndag-onsdag hålls tre fjärdedelar av veckans alla programpunkter. Det blir trångt, men eftersom det finns så mycket att välja mellan sprids ändå alla besökare ut. 

Det spöregnade i Visby på morgonen, så det blev inget planerat frukostseminarium (jag hade tänkt lyssna på Birgitta Ohlsson om "duktiga flickan", men flydde in på Almedalsbiblioteket istället). Men solen kom tillbaka, och detta gjorde jag under tisdagen: 

1) "Folket och försvaret - en återuppväckt plikt", på försvarets hangarfartyg HMS Carlskrona. Ett seminarietält har rests på helikopterplattan, och där förklarades och diskuterades den nya värnplikten. Efter seminariet fick vi se när en korvett la till precis bredvid och kunde gå runt på HMS Carlskrona.
2) "Politisk korrekthet och populism - den postmoderna konsumtionsdemokratins öde". Ett riktigt bra samtal i katolska kyrkans trädgård, ett som jag definitivt ska höra igen i efterhand. Arrangerat av studieförbundet Bilda och tidningen Signum. Passadr på att titta in i katolska kyrkan också. Kanske det finaste kyrkorum jag sett! 
3) "Var bor Sveriges nya skogsägare?". Ett seminarium hos Västerbotten, arrangerat av SLU och Umeå universitet med både Södra och Norra skogsägarföreningarna på plats. Forskning om skogsägare presenterades, om de bor på sin mark eller någon annanstans. Diskussionen handlade om behovet av kunskap och vikten av känsla för skogen. Mycket relevant för mig personligen, som skogsägardotter.
4) "Vem ställer in den politiska kompassen". Ett fantastiskt samtal mellan ärkebiskopen Antje Jackelén och diplomaten Jan Eliasson om populism, att ta ansvar, vara konkret, tillit och att våga vara djup. 
5) "Everything you might not want to know about Brexit". En lite underlig diskussion mellan brittiska ambassadören och EU-kommissionens chef i Sverige. Ambassadören försökte förklara det han kunde, och fick frågor från både tyska och norska ambassadören. Brexit ställer till det i de diplomatiska kretsarna. 
6) Lite allmänt häng i DNs "tält" med analyser inför Annie Lööfs tal i Almedalsparken, ett tal där hon satte ner foten rejält mot rasism. 
7) Uppsala universitets mingel, för det gamla kårengagemangets skull. Uppsalas forskare som är på plats samlades, och så sådana som vi, universitets/studentlivs-hangaround.
8) Den politiska allsången! Årlig tradition, som jag gjort nästan varje år i Almedalen. En trubadur, ett sånghäfte, sånger från vänster och höger. Riktigt roligt. Arrangerat av Västerbotten.
9) Nikodemussamtal i Visby domkyrka med Annie Lööf. Mycket bra, samma tydlighet mot rasism och fina tillbakablickar på uppväxt och starten på det politiska engagemanget.