onsdag, juli 05, 2017

Almedalen 2017 dag 4 - onsdag

Nu är vi lite trötta... men vi kämpar på! Folkbildningsfstivalen fortsätter några dagar till. Det här gjprde jag under onsdagen:

1) "Är socialdemokraterna i Europa i kris?" Journalisten Helle Klein ledde samtal med journalisten Katrin Marcal och IF Metalls ordförande Marie Nilsson. De pratade en del om känslornas plats i politiken.
2) "Tre religioner i mötet med EU - samverkan eller kollision?" Almedalsveckans mest spännande panel: Ärkebiskop Antje Jackelén, Aron Verständig från judiska församlingen i Stockholm och Mohammad Muslim Eneborg från Ayshamoskén. De diskuterade religionen som en samhällskraft och vikten av dialog mellan religionerna och samhället.
3) Ett snabbt stopp på seminariet "Den politiserade kyrkan" i domkyrkan, men det var svårt att höra och jag ville komma i tid till...
4) ... "De religiösa samfundens roll i samhället - aktörer eller privata serviceställen?" där en av paneldeltagarna var kardinalen och Stockholms katolska stifts biskop Anders Arborelius. Det var ett väldigt bra samtal, mellan flera personer, om religionens roll i samhället. Visserligen inte så många nya saker, men häftigt att få hälsa på kardinalen! 
5) Glass på M/S Sigrids däck! Sigrid är SKB (Svensk kärnbränsleavfall) skepp som fraktar avfall från kärnkraftverken till mellanlagringen i Oskarshamn. Sigrid är ett årligt stopp för oss, vi brukar fråga om de skrivit avtal om ESS, som efter nedmontering måste förvaras i slutlagret. Det finns inget avtal ännu, SKB väntar på tillstånd att bygga ett större slutlager. 
6) Özz Nujen höll en liten öppen standup-föreställning på Kallis, en del av hans turné med Akademikerförbundet SSR. Viktigt med antirasism på Almedalen, speciellt detta år. 
7) Finansminister Ulla Andersson (S) tal. Vi hörde och såg det i TV4:s tält eftersom det regnade...
8) "Medieklimatet - får vem som helst säga vad som helst i det offentliga rummet!" Samtal med Alexandra Pascalidou i Vårdklockans kyrka. Det blev ett känslosamt samtal, om sorg, rasism och motstånd.