onsdag, september 17, 2008

Demokratidag!



Vi har demokratidag med kommunfullmäktige. Spännande. Tanken med eftermiddagen är att vi ska få möjlighet att diskutera hur vi vill utveckla vårt fullmäktige, göra det roligare, effektivare, mer demokratiskt eller mer välbesökt. Lite som en klubb för inbördes beundran, om man ska vara elak, men samtidigt såklart viktiga diskussioner att föra. Om vi vill att medborgarna ska ta större del av vad som sägs i kommunfullmäktige - hur ska vi göra då? Vi har haft ett inledande föredrag av en representant från SKL (Sveriges kommuner och landsting) som pratade övergripande om demokratiutveckling i kommuner. Det är spännande, men många gånger självklarheter. Jag ägnade mig ganska mycket åt att kolla mejlen och läsa igenom extra-handlingarna till nämndssammanträdet igår (halvårsbokslut, vi beräknas gå back 1,6 miljoner i min barn- och skolnämnd). Det finns kanske anledning att skriva lite längre om det som sades senare.

Nu går vi igenom den enkät som vi i fullmäktige fick fylla i innan sommaren, som en uppföljning på den som gjordes 2005. Den visar en massa saker.

- Åldersgruppen 18-29 är klart underrepresenterad, 9 % i KF och 29 % i kommunen.
- Män har suttit längre i KF än kvinnor, vilket ju visar på en tydlig maktobalans.
- Personliga möten är det mest effektiva för att ta del av medborgarnas åsikter (surprise...) medan internet ses som minst effektivt (generationsfråga?). Vi blir också mest sällan kontaktad via internet och mest via personliga möten (vilket verkligen inte stämmer in på mig).
- 58 % anser sig sitta inne i salen mer än tre fjärdedelar av sammanträdena, vilket ledde till lite skratt bland de som nu sitter i salen och mummel om att det inte stämmer...
- Hälften av ledamöterna anser att de förväntas prioritera de politiska uppdragen framför privatlivet. Det är en skrämmande hög siffra, men inte alls oväntad.

En del av det som kommer fram i enkäten är intressanta att analysera och fundera över, andra saker är självklara och ointressanta. Att kommunstyrelsen har mest inflytande och barn under 18 minst, är ju inte helt oväntat. Medborgarna anses ha minst i förhållande till vad de borde ha, och massmedia mer än vad de borde ha. Inte heller oväntat.

Snart ska vi ha grupparbete, men först kaffe.