torsdag, september 25, 2008

Kommunfullmäktige 25 sept, del 3



Dags att blogga igen, det var några timmar sedan sist. Vi biföll ansökan om att bli kulturhuvudstad med stor majoritet (50 för, 7 emotm 7 avstod). Debatten var inte så jättebra. Vi är ju trots allt ganska överens om ansökan. Det där partiet längst ut till höger med två mandat var uppe och tjaffsade en del om mångkultur, nationella identiteter och satsningar på svensk kultur. Pinsamt.

Sedan dess har vi avklarat två intressanta ärenden till. Det första handlade om politiska sekreterare till 2 av kommunalråden. Den borgerliga majoriteten vill att kommunstyrelsens ordförande (m) och andra vice ordförande (s) ska få varsin politisk sekreterare. Vi är emot det, eftersom vi tycker att det är en fråga helt och hållet för dessa två partier och de två största partierna har råd att anställa sådana politiska sekreterare om de anser sig behöva det. Vi håller helt och hållet med om att dessa två heltidsanställda politiker har mycket att göra, men att det inte är kommunens uppgift att tillhandahålla sekreterare. Så vi röstade emot. Det gick såklart igenom ändå.

Det andra ärendet handlade om ombyggnationen av saluhallen vid Mårtenstorget. Detta har diskuterats en längre tid, och nu har det kommit ganska långt i processen. Hela kalaset med en ny byggnad med restaurangtorg och ganska mycket uppfräschning inuti (dock är saluhallen kulturminnesmärkt så det måste göras med stor försiktighet) kommer att kosta 79 miljoner.

Nu är vi inne i interpellationstimmen. De två interpellationer som har diskuterats har handlat om upphandlingen av vårdverksamheten som Attendo Care vann tidigare i år. Socialdemokraterna ställer nu vård- och omsorgsnämndens moderata ordförande mot väggen.