torsdag, mars 29, 2012

Mars-KF: Första KF med läsplattor

Detta är det första kommunfullmäktige-mötet som vi kör med läsplattor, och samtidigt det sista där vi fick hemskickade handlingar. Som en liten övergångsperiod får man idag välja om man vill vara papperslös eller pappersolös.

Vi har kört läsplattor i nästan ett år i Lund nu. Kommunstyrelsens arbetsutskott började för ett år sedan, och sedan följde hela kommunstyrelsen med från och med maj förra året. Efter lite upphandling under hösten har nämnderna sedan december infört läsplattor successivt, och nu är det alltså sista steget med kommunfullmäktige. Det betyder att ett stort antal politiker (tvåhundra?) har fått läsplattor nu och utbildning om hur de fungerar. Ett stort steg framåt in i 2000-talet, och en satsning som vi i vänsterpartiet hoppas även ska leda till större demokratisering av kommunen i och med att handlingar nu lättare kan läggas ut på nätet för allmän beskådan. Men där är vi inte ännu, de enda handlingar som lätt kan laddas ner via hemsidan är kommunfullmäktiges.

Det finns några små problem med läsplattorna och handlingarna, men i det stora hela fungerar det alldeles utmärkt. Det blir dessutom lägre portokostnader och kostnader för kopiering och papper. Om vi än så länge har sparat något tid är nog en mer öppen fråga.