tisdag, juni 16, 2009

Budget-KF 2009, dag 1, 11.30



Vi har nu avslutat den allmänna budgetdebatten, en debatt som på många sätt var intressant, lite ideologisk och en bra smygstart på valrörelsen. Nu pågår en diskussion om kommunens vision och finansiella mål.

Kommunen har en visionstext, som med lite fina ord beskriver vad Lunds kommun ska sträva mot. Vi har även verksamhetsmål, där hela oppositionen har ett gemensamt motförslag mot borgarnas. Våra mål är lite mer konkreta och såklart mera grön-vänster. Dessa mål ska sedan ligga till grund för nämndernas egna målformuleringar, som ska vara ett snäpp mer konkreta. Sedan utformar varje verksamhet sina mål, som är superkonkreta.

Till detta kommer finansiella mål, som beskriver målen för kommunens budget. Det första målet är att kommunen ska sträva efter ett årligt positivt resultat som uppgår till "2 % av skatteintäkter och generella statsbidrag", vilket betyder att kommunens budget ska gå med ett plus på runt 90 miljoner per år. Detta är något som vi sällan når, speciellt inte i år. Inget av de budgetsförslag som ligger för beslut, varken från majoriteten eller oppositionen, når ens ett noll-resultat. Vi vill därför stryka detta mål och ersätta det med ett mål som säger att kommunen ska ha ett positivt resultat över en konjunkturcykel, för att på så sätt möjliggöra satsningar i lågkonjunktur (som nu). Sossarna vill ha kvar det ursprunliga, men även bifalla vårt, vilket ju är ett steg på vägen.

Beslutet vad gäller verksamhetsmål och finansiella mål utföll (såklart) till borgarnas favör.