lördag, juni 06, 2009

Förhandsröstning på universitetet



skrivelse till valnämnden, mest för skojs skull. (v) har inte ledamöter i valnämnden.

Inför valet till Europaparlamentet i juni 2009 röstade jag på Malmö högskola, där jag då var student. I Lärarutbildningens atriumgård (”Orkanen”), precis utanför restaurangen, fanns ett stort och färgglatt röstbås som var bemannat varje dag. Otroligt många studenter passerade förbi vallokalen varje dag och många valde säkert att rösta i en föreläsnings- eller lunchpaus.

I Lund finns runt 30 000 studenter. I universitetets lokaler vistas ett stort antal personer varje dag, varav många unga studenter är förstagångsväljare, både i 2009 och 2010 års val. Det går dock bara att förhandsrösta på kommunens egna bibliotek.

Efter en snabb sökning på valmyndighetens sida ser jag att det går att förhandsrösta på universitet och högskolor på flera orter i landet (bland annat Stockholm, Uppsala, Göteborg och Kristianstad). Det finns en förhandsröstningslokal på Campus Helsingborg, men inte på universitetets lokaler i Lund. För många studenter är förhandsröstningen en viktig möjlighet, då man (speciellt i början av höstterminen) bor men inte folkbokförd i Lunds kommun och därmed inte kan rösta i sin tilldelade vallokal på valdagen.

Jag hoppas med denna skrivelse att valnämnden inför det ordinarie valet hösten 2010, undersöker möjligheten till förhandsröstning på Lunds universitet. Lämpliga lokaler kan exempelvis vara LTH:s studiecentrum, Universitetsbiblioteket, Språk-och litteraturcentrum och Ekonomicentrum.

Hanna Gunnarsson
vänsterpartiet, kommunfullmäktigeledamot