tisdag, juni 16, 2009

Budget-KF 2009, dag 1, 1700



Det har varit lite segt med bloggandet nu några timmar. Byggnadsnämnden och tekniska nämnden är ganska sega, eftersom det tenderar att bli gubbar som håller långa inlägg om hur det var för längesedan och vem som sa och gjorde vad för tio år sedan och annat tråkigt.

Nu diskuterar vi tekniska nämnden. Den moderata ordföranden inledde med att säga att tekniska egentligen är en "mjuk" nämnd, som ligger nära människors vardag. Och det har han rätt i. De satsningar som har valt att göra handlar om sådant som just påverkar människor direkt: bussbiljettpriset, färdtjänsttaxan, parkskötsel, upprustning av lekplatser, renhållning och kolonilottsarrendetaxan.

Det är många viktiga saker, men jag måste säga att busstaxan är det viktigaste. För ett antal år sedan kostade biljetten 10 kronor. Det höjdes till 12, sedan till 15 och nu till 17 kronor. Vi budgeterar 4 miljoner kronor för att hålla taxan oförändad på 15 kronor. Det är alldeles för högt, vi siktar fortfarande på att återställa bussbiljettpriset till 10 kronor för vuxna. Borgarna har med årets sista höjning höjt taxan tre gånger under mandatperioden, med sammanlagt 5 kronor - nästan 30 %. Jag har skrivit om detta många gånger tidigare. Att höja priset på bussbiljetten är först och främst idiotiskt ur klimat- och miljösynpunkt. Vi vill att folk ska åka buss istället för bil in till stan för lördagsshoppningen, speciellt nu på sommaren då det är hyfsat varmt och skönt att gå från hemmet till hållplatsen och mellan hållplatserna i stan. Bussbiljetten är också en mycket tydlig klassmarkör. Arbetarklassen, ungdomar och studenter har ofta inte möjlighet att köra bil till och inom stan och måste åka buss. Höjningarna drabbar därför hårdast dessa grupper! Undersökningar visar även att kvinnor oftare åker kollektivt än män, och därmed får kollektivtrafikfrågorna ett genusperspektiv.

Ung Vänster har anordnat en manifestation på Stortorget idag för att protestera mot borgarnas budget i största allmänhet, bland annat med fokus på bussbiljettpriset. Ung Vänster Lund är starkare än på många många år och det är otroligt bra att de står utanför kommunfullmäktige!

Ung Vänster

"Vi skapade inte krisen, vi vill inte betala" (en gammal VPK-banderoll)