fredag, februari 12, 2010

Interpellation om bostäder för hemlösa.

Interpellation, skriftlig fråga, inlämnad 2010-02-10, av Mats Olsson och Nita Lorimer

Interpellation till tekniska nämndens ordförande Thomas Avenborg

Lund kommunfullmäktige beslutade den 23 april 2009 att uppdra åt tekniska nämnden att utarbeta förslag som innebär att kommunen i exploateringsavtal säkerställer att 5 % av nybyggda hyresrätter erbjuds Lunds kommun för sociala ändamål. Exploatörerna skall alternativt ha möjlighet att erbjuda motsvarande antal bostäder i befintligt bestånd.

Vi i Vänsterpartiet tyckte då visseligen att detta var ett litet steg framåt, eftersom tidigare försök att ställa några som helst krav på byggherrar att hjälpa till med bostäder för behövande klingat för döva öron. Men vi menade redan då att beslutet var otillräcklig för att komma till rätta med hemlösheten, eftersom bara hyresrätter berördes. Att vi på denna punkt hade rätt visas nu med all önskvärd tydlighet, bland annat på Sockerbruksområdet där högst en (1) av 700 bostäder kommer att disponeras av kommunen för sociala ändamål.

Den borgerliga majoriteten i tekniska nämnden valde emellertid vid sammanträdet 20 januari i år att gå ett steg längre och bryta mot kommunfullmäktiges beslut på två punkter:

· Kravet ska enligt tekniska nämnden bara gälla vid exploateringsavtal på kommunal mark, medan kommunfullmäktiges entydiga beslut är att det ska gälla vid
exploateringsavtal överhuvudtaget.
· Andelen lägenheter till sociala ändamål ska enligt tekniska nämnden vara ”upp till 5 %”, medan kommunfullmäktiges beslut var att ”5 %” ska säkerställas för sociala ändamål.

Man behöver inte ha speciellt mycket fantasi för att inse att genom denna ytterligare ambitionssänkning kommer vägen till bostad för de hemlösa inte att bli kortare, snarare längre.

Med anledning av detta vill vi ställa följande två frågor till Thomas Avenborg (M), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden:

1. Varför ändrade du kommunfullmäktiges beslut?
2. Anser du att ditt och din nämnd ändring av kommunfullmäktiges beslut hjälper de hemlösa i Lund?