torsdag, februari 25, 2010

kommunfullmäktige 25/2 - snöröjning och hyreslägenheter



Kommunfullmäktige slutade tidigt idag, 21.20 - en hel timma innan deadline. De senaste mötena har vi haft betydligt kortare diskussioner än tidigare under mandatperioden. Jag antar att det beror på att vi börjar bli lite trötta, att alla argument har sagts och alla frågor diskuterats (flera gånger om). Valrörelsen har inte riktigt kommit igång och folk laddar för hetare diskussioner fram emot budgetdebatten i juni.

Eftersom jag kom hem tidigare än beräknat (man måste ändå ta in i beräkningen att vi kommer sitta till 22.30) unnar jag mig ett blogginlägg till (i kombination med OS-hockeyns bronsmatch). De sista debatterna handlade om snöröjning och byggandet av hyresrätter. Ämnen som vi diskuterat många gånger, våra argument är desamma och borgarnas svar desamma. Missförstå mig inte, det är inte tråkigt, men det hettar liksom inte till.

Demokratisk vänster hade lagt en interpellation angående snöröjningen, som på många ställen varit under all kritik. Visst, det har kommit mycket snö, och vi har bara en sån här vinter vart tjugonde år, så folk har nog ett visst överseende. Men det finns ändå mycket att diskutera, som exempelvis snövallar som byggs upp vid övergångsställen och nedgångar från trottoarer, eller busshållsplatser som inte skottas. Interpellationsdebatten handlade bland annat om användandet av salt, där tekniska nämndens ordförande menade att det inte var salt som använts utan någon form av småttigt stenkross som är vitt och därmed liknar salt. Vi från oppositionen pekar på nedskärningarna i tekniska nämndes budget, som drabbar parkskötseln på sommaren och snöröjningen på vintern.

Den sista diskussionen handlade om vår interpellation om byggandet av hyresrätter - en diskussion vi har på vart och varannat KF-möte. Vi har ett bra beslut i KF, som vi i vänsterpartiet ofta refererar till och mer än gärna bevakar - att varje gång kommunen säljer mark till ett byggföretag, ska det skrivas in i exploateringsavtalet (avtalet som reglerar försäljning och tekniska saker som anläggandet av vägar m.m., typ), att minst 5 % av de bostäder som byggs måste vara hyreslägenheter. Detta beslut följs inte i tillräckligt hög grad. Kommunen kan aldrig tvinga ett byggföretag att skriva ett avtal som reglerar detta, men om de inte gör det ska kommunen vägra sälja marken. Då det är attraktivt att bygga i Lund menar vi att det går att ställa höga krav på byggföretagen. Det är ganska enkelt, men borgarna vidhåller att de inte kan teckna sådana avtal eftersom byggföretagen inte vill - och vi går miste om möjligheter att bygga hyresrätter.

Nu är det bara en månad kvar till nästa KF-möte!