nedanstående är ett gästinlägg från Daniel Larsson, vår kamrat i Lunds renhållningsstyrelse
Alla har vi väl tänkt tanken att man borde anlägga en liten kompost för sitt mat- och trädgårdsavfall? Ofta blir sådana idéer inte mycket mer än idéer, ibland på grund av brist på trädgård att hämta avfall ifrån, ibland för att man inte har något bra ställe att komposten på. Hur som helst bör den som anlägger en kompost tänka på att den inte får vara alltför stor. En låda på en kubikmeter ä nästan för mycket. Är komposten större än så tar det väldigt lång tid för naturens små djur att omvandla överbliven ugnspannkaka och räfsade löv till fin matjord. Det är här våra vänner på Lunds Renhållningsverk (LRV) kommer in i bilden!
Biologiskt avfall som sorterats och samlats in kan nämligen användas för att producera biogas som man kan driva lokaltrafikens bussar, eller helt vanliga miljöbilar, med. Om man dessutom torkar avfallet i en stor ugn när det kommer in till LRVs anläggning krymper det till cirka 20% av sin ursprungliga storlek, lukten försvinner, och de biologiska cellerna deaktiveras. Då får man en lättlagrad och luktfri massa som vid behov kan blötas upp igen, de biologiska cellerna vakar till liv igen, och man kan röta avfallet till gas.
Ett alternativ till att producera gas på detta sätt är att man helt enkelt bränner upp avfallet tillsammans med övrigt avfall och producerar el eller fjärrvärme. Detta är mindre effektivt än rötning, och dessutom dyrare, eftersom det sedan några år tillbaka finns en något knepigt formulerad, men dock högst effektiv skatt på sådan förbränning. Dessutom är det sämre för miljön.
Vad verkar då rimligast att göra? Sortera sitt biologiska avfall och göra miljövänlig gas, eller bränna det och smutsa ner luften? Svaret på denna fråga förefaller enkelt, och LRV har påbörjat insamling av sorterat biologiskt avfall i olika bostadsområden, för att kunna se vilka volymer det handlar om, hur väl sorterat det är, etc. Detta kommer att spridas till fler bostadsområden, och snart får även DU skaffa dig en särskild liten soptunna för matavfall, och glädjas över din insats för miljön varje gång du använder den. Dessutom har det sökts klimatinvesteringsbidrag från staten för att skaffa avfallskvarnar till kommunala storkök för att kunna samla in deras matavfall mer effektivt.
Om detta nu är så bra, varför har detta inte gjorts tidigare? Jo, därför att det hela blir en aning småskaligt om man bara gör det i Lunds kommun. Det vore ekonomiskt bättre att bygga en anläggning för behandling av det biologiska avfallet som är gemensam för flera kommuner i sydvästra Skåne. Så är också fallet med flera andra typer av avfall, och därför har ett antal kommuner gått ihop och bildat SYSAV, ett företag som hanterar mycket av avfallet i sydvästra Skåne. Ordförande i SYSAVs styrelse är Göran Holm, känd moderat från Vellinge. Han är också ordförande i SYSAVs dotterbolag SYSAV Biotec AB, som har ansvar för biologisk behandling av avfall. Göran Holm tycker att biologiskt avfall är oviktigt Han ägnar sig hellre åt att skryta om sina jaktmeriter än att värna om miljön. Göran Holm har kort sagt en käpp i sydvästra Skånes sophjul. Därför försenas investeringar som förbättrar miljön, och därför blir det dyrare än vad som är nödvändigt.
Och vem är det som får betala notan för det här? Jo, det är du! Du som bor i Lunds kommun får sämre miljö och högre taxa för din sophämtning för att Göran Holm inte sköter sitt uppdrag.
Så går det när borgarna får makten över din kommun och dina sopor.