torsdag, november 22, 2007

November-KF, del 1

Efter nästan en halvtimmes "uppvärmning" (utdelning av miljödiplom, uppläsning av meddelanden om ditten och datten och upprop), är vi igång med november månads fullmäktigesammanträde!

Min nämnds förvaltning, Barn- och skolförvaltning Lund Öster, fick innan möten började diplom för sitt miljöarbete. Det är jag mycket stolt över! Vår förvaltningschef menade att detta är ett resultat av intensivt arbete från alla anställda i skolor och förskolor. Många skolor har Grön flagg och någon är certifierad som skola för hållbar utveckling, och andelen ekologisk mat är hög. Heja!

Glöm inte att ni kan se oss på nätet.

Dagens först riktiga ärende är en detaljplan som gäller kvarteret "Måsen 16", på Väster. Där ska det byggas 200 bostäder, istället för de kontor och verkstäder som finns där idag. Det är bra, och i linje med den vilja om förtätning som finns (för att undvika att bygga på park- eller åkermark). Men det finns problem. Kommunen har ett beslut om att alla byggföretag, och inte bara det kommunala LKF, ska avstå lägenheter till socialförvaltningens bruk - för flyktingar, hemlösa och andra personer som behöver ha kommunens hjälp att skaffa en lägenhet. JM, som ska bygga här, vill inte detta, och den borgerliga majoriteten är inte beredda att trycka på. Detta är vansinne - hur ska man verka för en bra socialpolitik som ger alla en egen bostad om man inte är beredd att tvinga de privata byggbolagen till att skriva avtal om att avstå lägenheter till socialförvaltningen? Därför kommer vi att rösta nej till planen, trots att den i sig i är bra, och ger fler bostäder - vilket kommunen verkligen behöver. Varken s eller mp var beredda att följa med oss, och beslutet blev därför ett starkt bifall.

Nu börjar diskussionen om direkt skolpeng, för andra fullmäktigemötet i rad (förra gången återremitterade vi med en minoritetsåtermiss). Jag ska hämta en kopp kaffe, luta mig tillbaka och njuta av debatten...