fredag, november 16, 2007

Nya kommunala skolor, och en friskola mindre

I onsdagskväll hade vi nämndsmöte i Barn och skolnämnd Lund Öster.

Detaljplanen för det område i Genarp där vi ska bygga om Häckebergaskolan behandlades. Beslutet att bygga om skolan tog vi för ett år sedan (?), och sedan dess har det processas genom den kommunala demokratin. Byggnadsnämnden har upprättat en detaljplan för de förändringar vi vill göra, vägar och grönområden runt skolan har diskuteratas och varit ute på remiss hos de boende runt omkring. Om allt går som det är tänkt får vi plats för 8 skolklasser eller 12 förskoleavdelningar förutom de klasser som finns idag, vilket är mycket välbehövligt. Vi bygger "kombiskolor" där rummen väldigt lätt ska kunna förvandlas från att klassrum till förskoleavdelningar eller tvärtom, beroende på i vilka åldrar vi har flest elever/barn. Mycket finurligt tycker jag. När detaljplanen är antagen och vunnit laga kraft (då det inte finns några överklaganden kvar), kan vi sätta igång och göra upphandlingar och börja bygga.

På varje nämndsmöte får vi en lång lista på hur det ser ut med våra byggprojekt ute på Öster. Mycket är på gång och helst skulle man vilja att allt börjar byggas i samma vecka som vi hittar tomten, men riktigt så lätt är det ju inte. Nu kan vi snart sätta igång och planera för de nya skolorna på Påskagängsområdet i Dalby, där det ska byggas ett helt nytt stort bostadsområde. En förskola och en F-9-skola ska vi ha. I samma lista ser vi att utbildningsnämnden har beviljat pengar, 12 miljoner, för att bygga om Revinge skola.

Vi diskuterade socialsekreterare i skolan, ett samarbete mellan BSN och socialförvaltningen. En omorganisering är på gång som vår förvaltning hade åsikter om. Socialförvaltningen borde få större ekonomiska resurser så att varje rektorsområde, eller till och med varje skolan, kan ha en socialsekreterare knuten till sig.

I bibban med inkomna skrivelser såg vi att Hjärnverket, som ansökt om att få starta en friskola och fick ok av nämnden (se vår reservation), har dragit tillbaka sin ansökan (för andra gången). Det känns ju inte så jätteseriöst. Tack och lov tappade de intresset innan de hann komma igång...

Mötets allra största frågan, införandet av en direkt skolpeng, får ha ett eget blogginlägg senare.