torsdag, november 22, 2007

November-KF, del 3 - om rättvis upphandling

Nu går vi till beslut, liv och rörelse i salen. Efter tre timmar debatt. Spänningen är olidlig... not. Med röstsiffrorna 34 mot 31 har kommunfullmäktige beslutat i enlighet med Helmfrid m.fl, alltså ja till förslaget om direkt skolpeng. Så var det med det.

Nu lägger vi de sista en och en halv timmen på att prata motioner, den första ut är en motion om rättvis upphandling, att kommunen ska lägga till i sina krav när man handlar saker och ting att det ska vara ekologiskt och rättvisemärkt (när det finns sådana varor, så klart). Motionen är skriven av (v), (s) och (mp), efter påhälsning från Röda Korsets ungdomsförbund. Motionen fanns inte på vår hemsida, men hos mp.

I somras blev Lund en fair trade city. Det var en bra start på ett arbete för mer rättvis produktion. Kommunen handlar mycket och har därmed makt att ställa krav på producenter. Motionen säger att kommunen inte ska bryta mot de mänskliga rättigheterna och ILO:s konventioner i sin upphandling. Det tycker borgarna är ok, men håller inte med oss om att vi ska påbörja dialog om mänskliga och fackliga rättigheter med kommunens leverantörer av livsmedel och kläder. Varför? Borgarna säger att "vi inte ska bygga upp en egen kontrollorganisation". Men hallå, det är ju dialog med leverantörer det handlar om! Vi ska inte själva åka och kontrollera fackliga rättigheter. Är det bara prestige det handlar om? Eller vågar inte borgarna ställa krav på lokala privata bananleverantörer?