torsdag, november 15, 2007

Vilken eller vilka skolor stänger borgarna i Lunds Stad?

Gästinlägg från svmp-oppositionen i Barn och Skolnämnd Lunds stad
Reaktion på Internbudgeten 2008 I BSN Lunds Stad från S, MP och V

Vilken eller vilka skolor stänger borgarna i Lunds Stad?

Direkt skolpeng hotar kvalitén i skolor och förskolor. Målet med 11/16 barn per avdelning i förskolan – riskerar att ändras av borgarna till 13 respektive 18 barn per avdelning.Grundskolan ställs inför så stora besparingar att det motsvarar nedläggning av flera skolor.

Redan 2007 redovisar skolförvaltningen ett underskott till följd av volymökningar i några verksamheter som omräknat i tjänster blir ca 35 stycken.

Till detta kommer för 2008 en generell besparing på 3,6 mkr, 1 % effektivisering, 1 % reserv till kommunstyrelsen samt effekter av direkt skolpeng. Det preliminära resultatet av den direkta skolpengen är att det sker en omfördelning från Lunds stad till BSN Öster på 7 mkr. Förvaltningen redovisar att BSN Lunds Stad får 37 miljoner kronor mindre 2008. Det motsvarar 3,2 % eller 4 100 kr mindre i genomsnitt per barn/elev!

Det innebär minst lika många tjänster till, sammanlagt ca 70 stycken.

Avveckling av personal tar tid och organisationen för vårterminen är svår att ändra varför de åtstramningar som måste ske i verksamheten inte kan verkställas förrän till hösten 2008. Den totala besparingen skall då genomföras på ett halvår! Det blir ca 150 tjänster för att få budgeten att gå ihop. Så blev det med den magnifika satsningen på att föra ut mer pengar i verksamheten och satsa på ökad kvalitet i skolan.

Resultatet blir det motsatta – färre tjänster blir mindre vuxna kring eleverna. Barngrupper i förskolan kan ökas till nivåer som vi hade för 20 år sedan – då klaras ekonomin för de yngre barnen. För skolorna kan effekten bli att mindre skolor får läggas ner och eleverna flytta till de större enheterna. Valfriheten och mångfalden i det kommunala utbudet försämras.

Vi är djupt oroade för de konsekvenser som vi ser redan nästa år, för våra barn och vår personal! Vilken eller vilka skolor är olönsamma och ska rationaliseras bort?

Så blir det mer pengar ut i verksamheten som följd av direkt skolpeng? Till enskilda förskolor och friskolor JA, till kommunala skolor NEJ.