fredag, november 30, 2007

Oppositionen pratar skolpolitik (och dricker kaffe...)

Ett par timmar under gårdagskvällen (innan glöggfesten på vår systerkorridor) träffades vi skolpolitiker ur oppositionen för att diskutera skolpolitiken i Lund. Det var andra mötet (rapporten från det första kan ni läsa här). Det är ganska trevliga små diskussionträffar, där en hel drös sossar (det finns så många sossar överallt!) och några få vänsterpartister (vi är inte så många...) och ibland någon miljöpartist, pratar stort och fritt om skolan. Sossarna i Lund är ju dokumenterat bra, så vi har väldigt intressanta diskussioner. Igår pratade vi profilskolor, demokrati och lite om den direkta skolpengen. Vi var ganska överens om profilskolor, även om vi inte vill tvinga föräldrarna att välja en inriktning för sina barn. Kommunen har några skolor, främst förskolor, där man arbetar efter andra pedagogiker (montessori, reggion emilia, bifrost), samtliga initierade av personalen. Demokratidiskussionen var intressant. Vi pratade om skolkonferenser och lokala styrelser, öppna möten och liknande. I utbildningsnämnden, som har hand om gymnasieskolorna (det finns nu 18 gymnasier i Lund, endast fyra av dem är kommunala!), fanns tidigare en elevrådsutvecklare som, förutom att hjälpa elevråden att utvecklas, också inledde samarbeten dem emellan. Denna har borgarna avskaffat.
Beslutet om den direkta skolpengen är nu fattat, men det återstår att utforma detaljerna i de olika skolnämnderna, som exempelvis till vilken enhet pengarna ska betalas ut. Ska en rektor få sin lilla pengapåse eller ska en grupp rektorer i samma område (ex. i Dalby) få en större pengapåse tillsammans. Det kan ha konkreta och praktiska konsekvenser för verksamheten. Dessutom ska vi bestämma hur vi fördelar de cirka 12 miljoner som nämnden får besluta om själv. Det återstår att se hur detta går.

För övrigt gläds vi idag åt den stora skillnaden mellan blocken som DN/Synovate presenterade idag. Regeringen har bara 38 procent, medan vi i oppositionen har 57 procent. Dags att avgå, Reinfeldt?