måndag, november 05, 2007

2-0 till borgarna, tyvärr. Men också 1 poäng till oss...

Ganska nyss hemkommen från ett långt kommunalpolitiska-gruppen-möte, min vanliga måndagskvällssysselsättning. Vi pratade om de ganska nyligen inledda diskussionerna om översiktsplanen som ska klubbas i fullmäktige i slutet av mandatperioden. Sedan fick vi några korta rapporter från kommunstyrelsen:

"Sociala lägenheter"
Lunds kommun har ett gammalt beslut att alla privata byggherrar och byggtanter som köper mark av kommunen måste upplåta ett antal lägenheter för socialförvaltningens att använda för människor som snabbt behöver bostad (exempelvis flyktingar och hemlösa). Tyvärr följs inte detta beslut. De privata byggherrarna och byggtanterna vägrar. Och den borgerliga majoriteten är inte särskilt på i förhandlingarna. I kommunstyrelsen i förra veckan hade borgarna en möjlighet att visa framfötterna i den här frågan, men vägrade att rösta för det yrkande som oppositionen lade om att ett antal lägenheter ska upplåtas åt socialförvaltningen. Mycket lågt.

Ett utmärkt tillfälle hade varit vid JM: s bostadsutbyggnad i kvarteret Måsen 16 på Väster i Lund. Vore det inte rimligt att åtminstone 2–3 stycken av de planerade 200 lägenheterna ställdes till förfogande för sociala behov? Det tycker nog de flesta, men inte Lunds borgerlighet.

Borgerligheten har hittills bara visat att de är mer måna om byggherrarnas bekvämlighet än att hjälpa de hemlösa och ta ansvar för en social bostadspolitik. (ur vänsterpartiets reservation i KS)

Jämställda löner
Den borgerliga majoriteten har nu definitivt avslutat den tidigare majoritetens (vsmp) satsning på jämställda löner i förtid. Det sista steget var kvar, innehållande 7 miljoner för satsning på de lägsta lönerna i kommunens olika yrkesgrupper, och flyttar över dessa till de högre avlönade tjänstemännens löneökningar. Att ta från de som inte har för att ge till de som har, är receptet för den borgerliga majoriteten. Vi ville självklart genomföra hela låglönesatsningen, som hittills minskat löneskillnaderna från 2000-3000 kr i månaden, till 1000 kronors skillnad, och sedan fortsätta att jämställa tjänstemännens löner. (Läs tidigare inlägg)

Religionsfrihet i Lunds skolor
Det meddelades även nu i kväll på kompols måndagsmöte att den socialdemokratiska kommunstyrelsegruppen valde att bifalla vår religionsfrihets-motion! Det är ett stort fall framåt. Miljöpartiet vacklar fortfarande. 1999 fick vi storstryk i kommunfullmäktige. Förhoppningsvis får vi lite mindre stryk när den kommer upp denna gång, nu när sossarna verkar gå på vår linje. (Läs här och hela motionen här).

Påtvingade religiösa ceremonier är inget man ska tvingas förhandla om skola för skola, med den lokala kyrkan. Med ett principiellt beslut från fullmäktige sätts en tydlig och välbehövlig ram. Därmed respekteras också alla barns och föräldrars, liksom skolpersonalens, frihet att slippa delta i en viss trosinriktnings andakter. Eventuell religion blir en privatsak – även i Lund. (ur vänsterpartiets reservation i KS)