Kvällens stora begivelse...
... Direkt skolpeng!
Detta ärende har diskuterats under ett år, och idag kommer vi (kanske) att ta beslutet. Idag finansieras Lunds skolor och förskolor genom att varje skolnämnd får en budget, som den sedan delar upp mellan sina skolor/förskolor och andra verksamheter. Nu vill den borgerliga majoriteten göra en stor förändring. Skolans pengar ska gå direkt från kommunfullmäktige ut till skolorna, utan att passera nämnderna, det är detta som kallas "direkt skolpeng". Borgarna menar att detta ger mer pengar till undervisning och större självstyre för skolorna. Vi i oppositionen menar att det ger mer administration och mindre möjlighet till demokratisk politisk ledning av verksamheten.
Det finns stora problem med detta nya system. Främst har vi inriktat oss på modersmålsundervisningen. Den är idag ett eget rektorsområde som får en egen budget. Det betyder att de enskilda skolorna inte behöver blandas in när eleverna ska ha modersmålsundervisning - utan det sköts av modersmålsrektorn och modersmålslärarna. Nu kommer det att behöva gå genom varje enskild rektor, som ska finansiera sina elever genom den direkta skolpengen, i konkurrens med allt annat skolan ska betala. Det riskerar att försämra modersmålsundervisningen. Vi vill att modersmålsundervisningen ska tas bort ur den direkta skolpengen och finansieras bredvid.
Vi har även varit oroliga för de små skolorna, exempelvis skolan i Revingeby, som inte klarar sig på sina skolpengar. Den kommer vi att behöva finansiera vid sidan om.
I den direkta skolpengen ingår att varje skolnämnd får 2,5 procent att fördela på annat än skolpengen. För min nämnd på Öster handlar det om 12 miljoner. Dessa pengar ska gå till skolkontoret med tjänstemännen och allt som man som arbetsgivare behöver (exempelvis företagshälsovård). Här har vi också möjlighet att ha verksamheter som nämnden tycker är viktiga men som inte ryms i skolpengen, t.ex. extra pengar till Revinge skola.
Direkt skolpeng kommer att leda till mer administration, det är vi helt säkra på. Just administrationen har borgarna pratat mycket om, att den ska minska och minska och minska... "Administration" har blivit det nya fula ordet. I vår skolnämnd har vi en massa verksamhet som inte "ägs" av en skola/förskola, utan som "ägs" av nämnden och alla skolor/förskolor tillsammans. Detta är t.ex. genuspedagogerna, didaktikerna (som handleder lärare), matteprojekt m.m. Tidigare har skolledarna varit överrens om att dessa verksamheter ska finansieras av nämnden, och de har då accepterat att få lite mindre pengar till sin egen undervisning. I framtiden kommer alla pengar att finnas hos skolorna, om vi vill ha kvar genuspedagogerna måste tjänstemännen på förvaltningen varje gång en genuspedagog används, timme för timme skicka en räkning till respektive skola och ta in pengar från skolpengen. Detta kommer att ge mycket mer administration (den dåliga formen av adminstration - pappersskickande fram och tillbaka).
Vi hade debatt om direkt skolpeng i tre timmar förra mötet. Nu har denna debatt snart pågått i en timme, och talarlistan är mycket lång. Det är viktigt att vi har debatt i fullmäktige (trots att alla oftast redan har bestämt sig). Men ibland blir det för mycket. Speciellt när inlägg från förra mötet helt enkelt återvinns och läser upp igen.