lördag, september 01, 2007

augusti-kommunfullmäktige, del 2

Hyresrätten är starkt hotad

"Det finns även ett program som beskriver alla byggprojekt de närmaste två åren. Det är spännande, för det byggs mycket. Vi vill såklart ha fler hyreslägenheter, då behovet och efterfrågan är väldigt stort i Lund, medan borgarna är inne på sin marknadslinje, det vill säga gör och tycker som bostadsbolagen vill att de ska tycka och göra. Förutom att det byggs för lite hyresrätter, blir det höga hyror nu när subventionerna för hyreslägenhetsbyggande inte finns längre. Sossarnas ledamot i tekniska nämnden visade en intressant statistik:

1999-2002 (borgerligt styre): 541 av 1183 bostäder var hyreslägenheter
2003-2006 (svmp styre): 1293 av 2398 bostäder var hyreslägenheter
Det är alltså både procentuellt och absolut fler hyresrätter när vi har makten.

Borgarna vill hellre gynna de som bor i tomtkön, de som vill köpa en tomt och bygga eget.
Folkpartisterna är glada över att sossarna visar att borgarna bygger många hyresrätter. Sanlöst… Ibland är underhållningen faktiskt på hög nivå!

Centern vill inte att vi bygger på åkrarna, för att spannmålspriserna är påväg upp, men de tycker att man kan fundera på om vi inte ska bygga i närheten av de natursköna friluftsområdena istället… Det är lite konstigt då att man vill gynna fribyggartomter istället för hyreshus då, som ju tar mindre plats per bostad!

Moderaterna säger sig veta att 80 procent av landets befolkning vill äga sin bostad. Så varför ska vi bygga så många hyresrätter? Spännande uttalande. Varifrån ska jag få pengar att köpa min bostad, om jag nu hade velat göra det? (Detta påpekade även sossarna – ibland kan dem!). Jag älskar att äga min bostad tillsammans med andra. I kommunstyrelsen ville vi i svmp lägga till att det speciellt ska föras en dialog med byggföretagen om att bygga och förvalta hyreslägenheter långsiktigt! Då blev förslaget avslaget, men i omröstningen på kF röstade hela fp- gruppen och c-gruppen på vår linje, vilket gjorde att det gick igenom med 43-21! Kanske ger det några fler hyresrätter."